ČAK I PROTIVNICI TO PRIZNAJU Putin ponosan obišao pogon za proizvodnju moćnog ruskog naoružanja: OVO JE NAJBOLJE VOZILO NA SVETU (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 21:18

"ČAK I PROTIVNICI TO PRIZNAJU" Putin ponosan obišao pogon za proizvodnju moćnog ruskog naoružanja: "OVO JE NAJBOLJE VOZILO NA SVETU" (VIDEO)

Predsednik je svestan koliko dobrog je ova zver donela ruskoj vojsci na forntu u tekućoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Tokom posete UralVagonZavodu (UVZ), ruskom glavnom proizvođaču tenkova i železničkih vagona, predsednik Vladimir Putin nazvao je tenk T-90M Proriv najboljim glavnim borbenim tenkom na svetu.

- Naši momci, tenkovske posade, pa čak i protivnici to priznaju: (T-90M Proriv) je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najbolje vozilo na svetu - naveo je Putin.

Putinove izjave dolaze usred tekućeg rata u Ukrajini i, kako tvrde zapadni izvori, značajnih gubitaka koje su pretrpele ruske oružane snage.

Predstavljen kao nadogradnja T-90 iz sovjetske ere, jednog od najnaprednijih tenkova Rusije, 2020. godine, T-90M je naišao na čvrste protivnike, ukrajinske oružane snage.

Prema zapadnim izveštajima od 24. februara 2022. godine, ukrajinske snage su navodno uništile 70 tenkova T-90M, od kojih tvrde da je oko šest zarobljeno i da njima sada upravljaju ukrajinski vojnici.

Jedan od retkih, ali prema razmerama pisanja o tome na zapadu, očigledno značajnih incidenata uključivao je ukrajinske snage koje su koristile dva borbena vozila Bredli (koje su donirale SAD) da bi uvukli u zamku i udarili na tenk T-90M, otkrivajući ranjivosti.

Zapadni analitičari su identifikovali slabosti tenka te naveli ograničeno vidno polje za komnadira tenka i nišandžiju, preveliko zaštitno staklo sklono oštećenju i produženo vreme punjenja cevi topa u poređenju sa zapadnim.

Uprkos svom robusnom oklopu, T-90M je donekle podložan prodoru modernog protivtenkovskog oružja i samoubilačkih dronova, naglašavajući izazove sa kojima se suočavaju takođe i najnapredniji dizajni tenkova zapadnih proizvođača.

Putinova podrška T-90M je, kao i sve ostalo, u suprotnosti sa procenama zapadnih stručnjaka, koji su identifikovali kritična pitanja inherentna tenkovima iz sovjetske ere, uključujući i baznu verziju T-90, koja je zasnovana na tenku T-72 iz doba hladnog rata.

T-90M je proizvod Uralskog biroa za projektovanje transportnih mašina, koji je deo korporacije Uralvagonzavod, koja pak potpada pod državnu korporaciju Rostec. Ova najnovija iteracija predstavlja najnapredniju verziju u porodici T-90, skrojen za savremene borbene uslove.

Značajne karakteristike uključuju sveobuhvatnu zaštitu, sofisticirani automatizovani sistem za kontrolu vatre i mere koje imaju za cilj povećanje preživljavanja tenka.

T-90M se može pohvaliti značajnim poboljšanjem borbene efikasnosti u poređenju sa svojim prethodnikom, T-90. Međutim, on i dalje zadržava nedostatak dizajna koji je prisutan u mnogim ruskim tenkovima – postavljanje municije za glavni top direktno ispod kupole.

War in Ukraine 🇺🇦 Russian 'state-of-the-art' T-90M tank is torn into pieces after catastrophic explosion. Tank is worth about 4M$ #Ukraina #Russia #UkraineWar pic.twitter.com/RABEaK8WNP

— Skënderbeü_ (@AncientAlien01) February 10, 2024

U slučaju da neprijatelj pogodi ranjivo područje, kao što je gornji deo tenka sa tanjim oklopom, prsten municije bi potencijalno mogao da detonira, izazivajući katastrofalnu lančanu reakciju koja ugrožava posadu i odvaja kupolu od tela tenka, kao što se može videti na snimku iznad.

Početna serija serijskih tenkova T-90M ušla je u službu ruskih snaga u proleće 2020. Sam T-90 predstavlja evoluciju tenka T-72 iz doba hladnog rata, demonstrirajući posvećenost Rusije modernizaciji svojih oklopnih ratnih sposobnosti.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm.

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka.

Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

Izvor: Srbija Danas/Oružjeonline.com

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.