Bukti na sve strane: Strani plaćenici raspoređeni

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 15:19

Bukti na sve strane: Strani plaćenici raspoređeni

Nekoliko desetina ekstremista iz Nemačke pridružilo se sukobu u Ukrajini sa obe strane, navelo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, za list Di Velt.

Die Velt u svom nedeljnom izdanju, navodi nemačka agencija dpa, piše da je ministarstvo registrovalo odlazak 61 osobe povezane sa ekstremizmom ili politički motivisanim zločinima.

U slučaju njih 39, postoje jasni znaci da su napustili zemlju da bi učestvovali u sukobima. Njih 27 je proruskih, a 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proukrajinskih.

Vlasti za većinu njih imaju dokaze da su učestvovali u sukobima. Među njima su i ekstremisti sa desnice i levice. Učešće u sukobima u Ukrajini nije kažnjivo, rekla je za Die Velt portparolka Ministarstva pravde.

Ovo važi sve dok se ne ponašaju kao plaćenici, već kao pripadnici redovnih oružanih snaga i dobrovoljačkih jedinica i paravojnih formacija. Ali to ih ne štiti od istraga ratnih zločina.

Velt piše da federalni tužilac nije želeo da odgovori da li će protiv njih biti sprovedene odgovarajuće istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.