Bugarska zbog problema sa lovačkom avijacijom razmatra iznajmljivanje američkih borbenih aviona

Izvor: TangoSix.rs, 19.Maj.2022, 09:28

Bugarska zbog problema sa lovačkom avijacijom razmatra iznajmljivanje američkih borbenih aviona

Izbijanjem rata u Ukrajini, mnoge države koje koriste sovjetsko ili savremeno rusko naoružanje i vojnu opremu, našle su se u problemu kako u novonastaloj situaciji nastaviti dalje korišćenje, održavanje ili realizovati već ugovorene nabavke ruske tehnike. Dobar deo zemalja (Tango Six je o poslednjem primeru pisao u utorak) moraće relativno brzo da nađe zamenu kako ne bi trpela operativna sposobnost njihovih armija.
Jedna od takvih država je Bugarska koja koristi sovjetske lovačke >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avione MiG-29 koji su prema još uvek važećim planovima trebali da ostanu u naoružanju do kraja ove decenije. Ugovor sa ruskom kompanijom RSK MiG o održavanju flote ovih aviona trebao je biti obnovljen ove godine, ali se to sasvim sigurno neće dogoditi.
Kao što već znamo, Bugarska se za zamenu lovaca MiG-29 kao i jurišnika Su-25 skoro remontovanih i modernizovanih u Belorusiji, odlučila za američki višenamenski borbeni avion F-16 u varijanti Blok 70. Plan da se prvih ugovorenih i plaćenih 8 aviona (6 jednoseda i dva dvoseda) isporuči tokom 2023. i 2024. godine, zbog problema koje je izazvala pandemija Korona virusa, najverovatnije neće biti realizovan i isporukla aviona će kasniti.
Flota sovjetskih MiG-ova 29 trebala je da služi do kraja decenije i postizanja pune operativne sposobnosti eskadrile na borbenim avionima F-16 / Foto: Igor Božinovski Još uvek se ne zna koliko će to trajati. Postoji mogućnost prolongiranja do godinu dana gde bi prvi avion stigao tek 2024. godine. U međuvremenu bi, zbog nepotpisivanja ugovora o održavanju i logističkoj podršci flote aviona MiG-29, operativnost ovih letelica mogla pasti na kritičan nivo, a moglo bi se dogoditi i da flota bude prizemljena. Bugarska je već poćela da traži alternative u vezi moguće pomoći oko održavanja MiG-ova 29. Obratili su se Poljskoj sa kojom je u prošlosti na ovom polju već ostvarena određena saradnja.
Pre nedelju dana saznajemo da postoji i druga alternativa. Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da je prilikom posete bugarske delegacije SAD između ostalog, bilo reči i o mogućoj nabavci borbenih aviona koji bi popunili prazninu u vremenu između veoma mogućeg povlačenja iz upotrebe lovaca MiG-29 i odložene isporuke F-16. Konkretnih rezultata razgovora nije bilo ali je bugarska delegacija američkim kolegama izložila probleme kada je u pitanju sposobnost države da samostalno kontroliše svoj vazdušni prostor.
Bugarski portal Aeropress preneo je pre četiri dana da je gostujući u emisiji ‘‘Fokus sa Lorom Krumovom‘‘ na televiziji ‘‘Nova‘‘ bugarski premijer Kiril Petkov izneo neke detalje o ovim aktivnostima. On je kazao da postoji mogućnost da Bugarska nabavi 6 polovnih borbenih aviona koji bi se koristili kao privremeno rešenje između penzionisanja MiG-ova 29 i isporuke novih aviona F-16.
Bugarski premijer izrazio je nadu da će se uskoro krenuti u realizaciju tog posla i nagovestio da bi avioni najverovatnije bili iznajmljeni, ali je napomenuo da je još uvek nejasna finansijska dimenzija takve odluke. Prošle nedelje načelnik generalštaba admiral Emil Eftimov izjavio je da postoje tri glavna pitanja na koje treba pronaći odgovore: prvo je kako bi se obučavali piloti, drugo je pitanje obuka pripadnika vazduhoplovnotehničke službe i treće da li će Bugarska imati odgovarajuću infrastrukturu za ovakvo rešenje.
The post Bugarska zbog problema sa lovačkom avijacijom razmatra iznajmljivanje američkih borbenih aviona appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.