Brod iz Odese nosi 26.000 tona kukuruza, plovi ka Istanbulu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2022, 08:13

Brod iz Odese nosi 26.000 tona kukuruza, plovi ka Istanbulu

Prvi brod koji je danas napustio crnomorsku ukrajinsku luku od početka ruskog napada, nosi 26.000 tona kukuruza i, kako je navelo nadzorno telo UN, proći će inspekciju u Istanbulu, pre nego što nastavi put ka libanskom gradu Tripoliju, drugom po veličini u toj zemlji posle Bejruta.

Vest da je brod napustio Odesu, potvrdili su turski i ukrajinski zvaničnici, preneo je britanski "Telegraf".

Očekuje se da teretnjak "Razoni" iz Sijera Leonea, koji je krenuo iz Odese, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stigne u turske vode 2. avgusta, objavio je istanbulski Združeni koordinacioni centar (JCC), navodeći da je zatraženo od svih vojnih sila u regionu da obezbede brodu siguran prolaz, preneo je Rojters.

JCC čine zvaničnici Ujedinjenih nacija, Rusije, Ukrajine i Turske, i oni su nešto ranije ocenili da je luka u Odesi spremna i da je brod sposoban da napusti luku.

Moskva i Kijev su 22. jula potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica.

Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.

U sklopu sporazuma i Rusiji je dozvoljeno da izvozi žitarice i veštačko đubrivo.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turske vlasti: Prvi brod sa žitom kreće iz ukrajinske luke

Izvor: Danas, 01.Avg.2022

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će prvi brod koji će prevoziti ukrajinske žitarice danas krenuti iz crnomorske luke Odesa.

Nastavak na Danas...

Iz Ukrajine isplovio prvi brod sa žitom VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2022

Brod natovaren ukrajinskim žitaricama napustio je danas ukrajinsku luku Odesu, objavio je "CNN Turk"...Tursko ministarstvo odbrane još nije potvrdilo informaciju, prenela je ruska novinska agencija TASS...Nešto ranije, tursko ministarstvo odbrane, citirajući Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.