Britanski mediji: Rusi šalju u Ukrajinu nevidljivo oružje

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 10:49

Britanski mediji: Rusi šalju u Ukrajinu "nevidljivo oružje"

Ruski tenkovi T-14 koji su poslati u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini su opremljeni modernim naoružanjem i mogu da budu nevidljivi za protivnika.

O tome piše britanski list "San".

"Ruski eksperti su za tenkove T-14 proizveli specijalne maskirne pokrivače ‘mantija’, koje upija radarske talase i istovremeno ih odbija i raspršuje", navodi se u članku.

Osim toga, tenkovi su dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rešetkasti oklop koji pruža zaštitu od preciznog protivtenkovskog oružja i sredstava za bliske sukobe, uključujući ručne protivtenkovske bacače granata. T-14 imaju potpuno autonomnu kupolu koja može da se okreće za 360 stepeni velikom brzinom.

Profesor, koji radi na proučavanju veštačke inteligencije i robotike na engleskom Univerzitetu Šefild Noel Šarki, rekao je da tenk ima toliku snagu da može za nekoliko minuta da opustoši gradove.

Ranije je saopšteno da su Oružane snage Rusije počele da primenjuju tenkove T-14 „armata“ u zoni specijalne vojne operacije u da su dobili dodatnu zaštitu od protivtenkovske municije.

Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine.

Po prvi put su oklopna vozila tipa „Armata“ predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 „Armata“ i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.