Branićemo Ruse u UKR, brinemo zbog šizme pravoslavaca

Izvor: B92, 12.Okt.2018, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Branićemo Ruse u UKR, brinemo zbog šizme pravoslavaca"

Moskva -- Kremlj je saopštio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti.

To prenosi Rojters koji navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve.

Navodi se da je portparol Dmitrij Peskov kazao novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

"Mi smo upoznati sa čvrstom i doslednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donete juče u Konstantinopolju (sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podele hrišćanski pravoslavni svet", rekao je Peskov, prenosi TASS.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da "ruske svetovne vlasti ne mogu da se mešaju u međucrkveni dijalog, nikada to nisu činile i neće u budućnosti činiti".

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.