Bombe na gusenicama stižu u Ukrajinu FOTO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 17:39

"Bombe na gusenicama" stižu u Ukrajinu FOTO

SAD su isporučile Kijevu oklopna vozila čija upotreba predstavlja veliku opasnost za vojnike Oružanih snaga Ukrajine, piše portal "Ruska gazeta".

Kako se navodi, reč je o guseničaru M992 FAASV koji izgleda kao obični samohodni top, ali nema haubicu kalibra 155 milimetara. Naoružan je automatskim bacačima granata "mark 19" kalibra 40 milimetara ili mitraljezima "M2 brauning" kalibra 12,7 milimetara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Juče je saopšteno da je uništen jedan od takvih samohodnih topova. Eksplozija ga je raznela na delove. Međutim, ako M992 pogodi granata, protivtenkovska vođena raketa, 'lanset' ili FPV dron, posledice će biti još razornije jer su ta vozila predviđena za prevoz 118 komada municije, 120 granata za njih i 192 komada eksploziva. Dakle, to su, u suštini, 'bombe na gusenicama'", piše portal.

Što se tiče karakteristika američkog borbenog vozila, navodi se da je guseničar težak 26.100 kilograma.

Oklop ga štiti od malokalibarskog oružja i gelera. Snaga motora je 440 konjskih snaga, a može da dostigne brzinu od 56 kilometara na sat. Posadu čine četiri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.