Blokiran granični prelaz: Želimo sporazum

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 19:16

Blokiran granični prelaz: "Želimo sporazum"

Poljski poljoprivrednici blokirali su danas prelaz Medika na granici s Ukrajinom.

Oni su nastavili protest s ciljem da se obezbede vladine subvencije za kukuruz i spreči povećanje poreza, javila je privatna televizija Polsat njuz.

Poljoprivrednici, koji zahtevaju pisani sporazum sa vladom, prekinuli su protest na prelazu na jugoistoku Poljske 24. decembra nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Česlavom Siekerskim.

Lider protesta Roman Kondrov, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je javio Polsat, rekao je da su poljoprivrednici zadovoljni razgovorima s ministrom i lokalnim guvernerom, ali da žele formalni sporazum, prenosi Rojters.

Kondrov je u sredu rekao da iako je Siekierski dao papir u kojem je navedeno da će zahtevi poljoprivrednika biti ispunjeni, premijer nije dao potpisanu izjavu.

"Želimo da potpišemo bilateralni sporazum", rekao je Kondrov na konferenciji za novinare u četvrtak.

"Ako se tako nešto napravi, protest će biti obustavljen dok se zahtevi sprovode", rekao je on.

Granicu s Ukrajinom blokiraju i poljski vozači kamiona,od 6. novembra. Oni žele da Evropska unija ponovo uspostavi recipročni sistem koji zahteva od ukrajinskih kompanija da dobiju dozvole za rad u EU.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u decembru da veruje da je Varšava blizu toga da se omogući kraj protesta kamiondžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.