Bližimo se tački bez povratka

Izvor: Akter, 30.Avg.2014, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bližimo se tački bez povratka

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo i ukrajinski predsednik Petro Porošenko upozorili su danas u Briselu da se situacija u Ukrajini bliži tački bez povratka

Takođe i da će Rusija snositi posledice ukoliko hitno ne promeni ponašanje.

"Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se tački bez povratka”, rekao je Barozo novinarima nakon susreta sa Porošenkom u sedištu Evropske unije i naveo da je to u jučerašnjem telefonskom razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << preneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Barozo je istakao da je prisustvo ruske vojske u Ukrajini neprihvatljivo i poručio Rusiji da ne potcenjuje odlučnost EU da brani principe na kojima je osnovana.

On je upozorio da je Evropska komisija pripremila novi paket sankcija protiv Rusije, a da je na šefovima država i vlada EU, koji će se danas popodne sastati u Briselu, da odluče o njihovoj primeni.

"Još nije kasno da se zaustavi eskalacija i nađe političko rešenje”, rekao je predsednik EK novinarima, ističući da su Briselu još spremni za kompromis i dijalog sa Moskvom.

"Naša vrata su otvorena, a konflikt i konfrontacija nisu ni u čijem interesu", podvukao je Barozo.

Porošenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da je Ukrajina "žrtva strane agresije i terora" i da se na njenoj teritoriji nalaze "hiljade stranih vojnika i stotine tenkova".

On se saglasio da je tačka bez povratka blizu i naglasio da je ubeđen da će EU imati snage da se jedinstveno suprotstavi agresiji i da će uvesti Rusiji nove sankcije, ukoliko ne promeni ponašanje.

"Danas je u pitanju sudbina Ukrajine, a sutra možda celog sveta", upozorio je Porošenko.

Istovremeno, on se založio za primenu mirovnog plana koji je početkom leta sklopljen u Ženevi i pozvao Rusiju da se uključi u njegovu primenu.

"Mi znamo da nema vojnog rešenja", rekao je ukrajinski predsednik i ponovio spremnost da pregovara sa Moskvom.

Porošenko je rekao da Ukrajini ne treba direktna vojna pomoć i oružje iz inostranstva, ali da joj treba pomoć u vidu logistike, obaveštajnih informacija i opremi.

"O tome ćemo sledeće nedelje razgovarati sa našim partnerima iz NATO", najavio je predsednik Ukrajine.

Iz NATO je ranije najavljeno da će Porošenko biti gost na samitu Alijanse u Velsu 4.i 5. septembra.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.