Bliži se kraj rata? Neće potrajati dugo... Biće brzo. Slavićemo pobedu

Izvor: B92, 10.Avg.2022, 21:35

Bliži se kraj rata? "Neće potrajati dugo... Biće brzo. Slavićemo pobedu"

Ukrajinski vojni komandant je rekao da je cilj ukrajinske vojske da oslobodi Hersonsku oblast do kraja godine.

"Nažalost, ne mogu vam dati tačan vremenski okvir ili datum. Ali želim da kažem ljudima u Hersonu... neće potrajati onoliko dugo koliko svi očekuju. Biće brzo", rekao je general-major Dmitro Marčenko u intervjuu za Bi-Bi-Si, dodajući: "U bliskoj budućnosti sve će videti i čuti“.

Na pitanje da li je cilj da se Herson oslobodi do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, Marčenko je odgovorio: "100 odsto“.

On je dodao da je reč o završetku ruske okupacije Hersona i "kraju aktivne faze rata”.

"Posle toga će se sigurno odvijati vojna dejstva lokalno, ali do kraja godine moramo završiti glavnu fazu rata“, rekao je general.

Marčenko je takođe govorio o ukrajinskim napadima koji imaju za cilj onesposobljavanje mostova preko reke Dnjepar, koje Rusi koriste za snabdevanje svojih snaga u Hersonu.

Most kod Nove Kakovke, u blizini važne hidroelektrane, "već je pogođen", rekao je Marčenko.

"Teško ga je oštetiti jer se u blizini nalaze kritični infrastrukturni objekti. Ako bismo ih udarili, mogli bismo da oštetimo branu. Međutim, mislim da će uskoro i taj most biti dovoljno oštećen da Rusi više ne mogu da ga koriste za snabdevanje opreme i ljudstvo. A kada ih preseku, onda ćemo ih pobediti i isterati iz Ukrajine“, rekao je ukrajinski general.

Marčenko tvrdi i da Ukrajina planira da oslobodi Krim koji je 2014. godine pripojena Rusiji.

"Krim je Ukrajina. To je naša zemlja, tu su naši ljudi, koji su primorani da žive pod okupacijom. Niko nije došao u Rusiju pravo da dođe tamo, uzme parče naše zemlje i kaže "naše je“. Mi ćemo osloboditi Krim, kao što ćemo osloboditi i Herson, Lugansk i Donjeck“, rekao je ukrajinski general.

Marčenko je dodao da je napad na jedini most koji povezuje Krim sa Rusijom "nužna mera", pošto je deo ukrajinskog vojnog plana da se "Rusima oduzme mogućnost da pošalju rezerve i pojačaju svoje snage trupama iz Rusije".

"Ako dobijemo svo oružje koje nam je obećano, koje nam je potrebno, onda mislim da bismo sledećeg proleća mogli da slavimo pobedu“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.