Bijela kuća upozorava: Amerika ostaje bez novca za Ukrajinu

Izvor: VOA, 04.Dec.2023, 16:49

Bijela kuća upozorava: Amerika ostaje bez novca za Ukrajinu

Bijela kuća upozorila je u ponedeljak da će Sjedinjene Države do kraja godine ostati bez resursa za pomoć Ukrajini ako Kongres ne odobri nova sredstva. "Ovo nije problem za narednu godinu. Sada je vrijeme da se pomogne demokratskoj Ukrajini da se bori protiv ruske agresije. Vrijeme je da Kongres reaguje", upozorila je direktorka za budžet Bijele kuće Šalanda Jang u pismu liderima Predstavničkog doma i Senata, Jang je navela da je iskorišteno gotovo svih 111 milijardi dolara izdvojenih za pomoć Ukrajini. Najveći dio potrošen je na vojnu pomoć, dok je ostatak izdvojen za ekonomsku i humanitarnu podršku. Jang je rekla da je Vašington već ostao bez novca za pomoć ukrajinskoj ekonomiji i naglasila da ako "ukrajinska ekonomija doživi kolaps, neće moći da se bore". “Bez novca smo i gotovo smo ostali bez vremena", napisala je Jang. Administracija predsjednika Džoa Bajdena traži od Kongresa da odobri paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i druge potrebe od 106 milijardi dolara. Za Ukrajinu je predviđena 61 milijarda. Prijedlogu se protive neki republikanci u donjem domu Kongresa koji dovode u pitanje dodatnu pomoć Kijevu i uslovljavaju podršku usvajanjem bezbjednosnih mjera na granici Amerike i Meksika. "Glas protiv podrške Ukrajini je glas za to da se poboljša Putinova strateška pozicija. To je jednostavno neizbježna realnost", upozorio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven. Predstavnički dom usvojio je prijedlog zakona o pomoći Izraelu, dok se ta zemlja bori protiv Hamasa u Gazi, ali Bijela kuća insistira na tome da se usvoje svi prioriteti. Odbrambeni i bezbjednosni zvaničnici su 29. novembra informisali lidere u Kongresu o potrebi da se odobri pomoć Kijevu. "Jasno su poručili da je Ukrajini uskoro potrebna pomoć i stoga je našoj vojsci uskoro neophodna pomoć", rekao je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres lider demokrata u Senatu Čak Šumer.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bela kuća upozorava: Amerika uskoro ostaje bez novca za Ukrajinu

Izvor: Danas, 04.Dec.2023

Bela kuća upozorila je danas da će Sjedinjene Američke Države do kraja godine ostati bez resursa za pomoć Ukrajini ako Kongres ne reaguje, objavio je Glas Amerike (VOA).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.