Bijela kuća traži od Kongresa 106 milijardi za Ukrajinu i Izrael

Izvor: VOA, 20.Okt.2023, 19:20

Bijela kuća traži od Kongresa 106 milijardi za Ukrajinu i Izrael

Bijela kuća u petak je zatražila od Kongresa da odobri gotovo 106 milijardi dolara za dodatnu bezbjednosnu pomoć Ukrajini i Izraelu, kao i za humanitarnu podršku stanovnicima Gaze. Zvanični zahtjev upućen je dan nakon što je predsjednik Džo Bajden u obraćanju javnosti iz Bijele kuće apelovao na Amerikance da nastave da finansiraju ratne napore Ukrajine i Izraela. Zahtjev između ostalog obuhvata 61 milijardu 400 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini, 14 milijardi 300 miliona za Izrael i 9 milijardi 150 miliona za humanitarnu pomoć za obje zemlje, kao i za stanovnike Gaze i druge potrebe. Prijedlog predviđa i 13 milijardi 600 miliona dolara za pograničnu bezjednost zbog velikog broja migranata na južnoj granici i trgovine fentanilom, kao i 4 milijarde za vojnu pomoć i finansiranje vlade, čiji cilj je između ostalog suprostavljanje kineskim potezima u Aziji. "Ovaj budžetski zahtjev je ključan za promovisanje američke nacionalne bezbjednosti i za bezbjednost američkog naroda", rekao je novinarima Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džek Saliven. Međutim, odobravanje dodatnog novca u Kongresu za sada je gotovo nemoguće, s obzirom na to da je Predstavnički dom u blokadi jer ne može da izabere novog predsjedavajućeg. Budžet, kao i ostali zakonski prijedlozi, moraju da budu usvojeni u oba doma Kongresa prije nego što ih potpiše predsjednik Bajden. "Svijet gleda i Amerikanci s pravom očekuju od svojih lidera da rade zajedno na realizaciji ovih prioriteta. Pozivam Kongres da se pozabavi ovim zahtjevom u okviru sveobuhvatnog, dvostranačkog sporazuma narednih nedelja", rekla je direktorka za budžet u Bijeloj kući Šalanda Jang. Jang je novinarima rekla da je uloga Bijele kuće da govori o potrebama zemlje, a ne da se miješa u izbor predsjedavajućeg. "Radimo svoj posao tako što Kongresu stavljamo do znanja koje su ključne potrebe i očekujemo da reaguje brzo", rekla je Jang i najavila da je planirano da se narednih dana traži novac i za saniranje posljedica prirodnih katastrofa, brzi internet, brigu o djeci i plate vatrogasaca.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bela kuća tražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za Ukrajinu, Izarel...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2023

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je danas od Kongresa da odobri dodatni budžet vredan skoro 106 milijardi dolara za finansiranje dodatnih programa za Izrael i Ukrajinu, kao i za ono što on smatra ostalim glavnim prioritetim nacionalne bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.