Berlin poziva na više diplomatskih napora da se okonča sukob u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 14.Avg.2023, 09:07

Berlin poziva na više diplomatskih napora da se okonča sukob u Ukrajini

Nedavni samit o Ukrajini u Džedi bio je „veoma poseban“ događaj, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc, pozivajući na veće diplomatske napore da se okonča sukob između Moskve i Kijeva.
Šolc je to izjavio u svom velikom godišnjem letnjem intervjuu za nemačku televiziju ZDF, koji je emitovan u nedelju. Kancelar je pozvao na dalje diplomatske napore, navodeći da je zapravo bilo korisno „pritisnuti“ Rusiju. „Ima smisla da nastavimo ove razgovore jer oni povećavaju pritisak na Rusiju da shvati da je krenula pogrešnim putem i da mora da povuče svoje trupe i omogući mir“, izjavio je Šolc. Kancelar je takođe podsetio na sličan diplomatski događaj čiji je domaćin bila Danska u junu, navodeći da su ovi razgovori i samit čiji je domaćin Saudijska Arabija bili „veoma posebni” događaji. „One su veoma važne i zapravo su samo početak“, izjavio je Šolc. Sastanak u Džedi, koji je okupio savetnike za bezbednost i visoke diplomate iz zemalja učesnica, nije doneo nikakve značajne rezultate. U stvari, učesnici su se samo složili da treba poštovati Povelju UN, kao i teritorijalni integritet Ukrajine. Moskva je odbacila pregovore u Saudijskoj Arabiji, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da „bez učešća Rusije i bez uzimanja u obzir njenih interesa, nijedan sastanak o ukrajinskoj krizi nema nikakvu dodatnu vrednost“. Na pitanje o izgledima za dalju vojnu podršku Ukrajini, a posebno o navodnoj bliskoj isporuci krstarećih raketa dugog dometa Taurus, nemačka kancelarka nije dala direktan odgovor. „Kao i u prošlosti, uvek ćemo veoma pažljivo razmatrati svaku odluku, šta je moguće, šta ima smisla, šta može biti naš doprinos“, izjavio je Šolc. Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Nemačka se dugo opirala ukrajinskim zahtevima da isporučuje sve sofisticiraniju vojnu opremu. Situacija se promenila početkom ove godine, kada je Berlin popustio pred sve većim pritiskom i pristao da isporuči glavne borbene tenkove Leopard 2, kao i da omogući trećim stranama da ponovo izvoze vojna vozila nemačke proizvodnje u Ukrajinu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.