Berbokova zapretila Rusiji: Zaustavite rat

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 14:17

Berbokova zapretila Rusiji: Zaustavite rat

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok apelovala je na Rusiju da zaustavi rat protiv Ukrajine, jer je to, kako je rekla, i rat protiv Oebsa.

Dodala je da je na Savetu ministara te organizacije da donese odluke kojima će se očuvati njena efikasnost.

Berbokova je, u obraćanju na plenarnoj sednici Saveta ministara Oebsa, istakla da je Rusija napadom na Ukrajinu napala i evropski bezbednosni poredak.

Ona je podsetila da je na prošlogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupu 55 zemalja članica odlučilo da bude na strani međunarodnog prava i mira i poručilo da će sačuvati evropski bezbednosni poredak svim sredstvima i pored pokušaja Rusije da blokira budžet organizacije, pa i njenu efikasnost.

"Pošto je ovaj put i Rusija predstavljena u ovoj sali, iako ne i njen ministar, koji je došao samo da priča, a ne i da sluša druge, poručujem vam – 'zaustavite ovaj rat koji je usmeren i protiv Oebsa'. Zaustavite patnju koju ste naneli milionima ljudi“, kazala je Analena Berbok.

Naglasila je da za to nisu potrebni nikakvi pregovori, ustupci Ukrajine, već samo odluka Rusije da poštuje principe Oebsa i povuče svoje trupe.

Podsetila je i da se tri službenika Oebsove posmatračke misije još uvek nalaze u ruskom zatočeništvu, što, kaže, predstavlja brutalno kršenje zajedničkih pavila Oebsa.

"Učinićemo sve, ako se nastavi rat, da ne dopustimo da se slomi Oebs. Videli smo da su budućnost i vrednosti Oebsa važniji nego ikada", dodala je ona.

Berbokova je ukazala da je potrebno doneti odluke u vezi postavljanja na vodeće funkcije u institucijama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Navela je da Nemačka nije spremna na "kompromise kompromisa", jer to i dalje smatra blokadom.

"Prihvatamo kompromise, ali ne kompromise kompromisa", dodala je ona.

Apelovala je na sve zemlje članice, koje, kako je dodala, žele da slušaju, da učine sve da se očuva efikasnost Oebsa kroz zajedničku odluku u korist evropskog bezbednosnog poretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.