Berbok o pregovorima: Bliži se kraj?

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 18:43

Berbok o pregovorima: Bliži se kraj?

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da su pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini u toku.

Ona je dodala i da ona "svakodnevno u njima aktivno učestvuje", piše list "Frankfurter algemajne cajtung".

"Svakog dana činimo sve kako bi ljudi u Ukrajini ponovo mogli da žive u miru", kazala je Berbokova, govoreći na forumu čitalaca u Kemnicu, u Nemačkoj, zajedno sa Vladimirom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kličkom, bratom gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička.

Šefica nemačke diplomatije je istakla da je Ukrajini "potrebna dodatna vojna podrška", kao i da bi bez zapadnog oružja bilo još više mrtvih.

"Svaki ljudski život koji smo uspeli da spasemo vredeo je nabavke oružja. Voleli bismo da taj sukob brzo zaustavimo, ali to košta neverovatno mnogo novca. Ne želimo vojnu konfrontaciju u Evropi", naglasila je Berbokova i dodala da je Kijevu i dalje potrebno oružje.

Prema njenim rečima, nemačke isporuke oružja Ukrajini nisu u suprotnosti sa potragom za mirnim rešenjem, jer nije pitanje "ili oružje, ili pregovori", već se sve to odvija paralelno.

Nemačke vlasti su više puta govorile da će Ukrajini pružiti humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć "koliko je potrebno". Nemačka je do danas, počevši od februara 2022. godine, potrošila skoro 17 milijardi evra za podršku vlastima u Kijevu.

Podsetimo, Berbokova je u januaru negativno reagovala na poruku ruskog predsednika Vladimira Putina koji je pozvao na božićno primirje. Tada su čitaoci nemačkih medija rekli da bi Nemačka, ako želi mir, koristila diplomatiju, a ne bi isporučivala oružje Kijevu.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali ih je Kijev zabranio zakonom.

Naime, Zapad stalno poziva Rusku Federaciju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Ranije je Kremlj saopštio da ne postoje preduslovi za prelazak situacije u Ukrajini na "miran kurs", kao i da je apsolutni prioritet za Rusiju postizanje ciljeva Specijalne operacije, trenutno moguće samo vojnim putem.

Kako navode u Kremlju, situacija u Ukrajini može da ide u mirnom pravcu, pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti i da su svi zahtevi Moskve dobro poznati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kraj rata? "Spremni smo, ali..."

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 11:34

Nemačka je spremna za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavila je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok u intervjuu listu "Velt"...Kako je dodala ministarka Berbok, ona za sada ne vidi preduslove za njih..."Volela bih da možemo da pregovaramo, ali trenutno govorimo ne o našim željama,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.