Bela kuća u strahu: To nije deeskalacija

Izvor: B92, 03.Feb.2022, 21:09

Bela kuća u strahu: "To nije deeskalacija"

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila danas da zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije u blizini granice sa Ukrajinom predstavljaju jasnu "eskalaciju".

Džen Psaki je rekla novinarima da su vežbe i potencijal Rusije da proširi svoje prisustvo do 30.000 vojnika u blizini beloruske granice sa Ukrajinom bitan faktor „u proceni na koji način će SAD da podrže i sarađuju sa drugim NATO partnerima u regionu”, navodi Rojters.

Ruski ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sergej Šojgu stigao je danas u Belorusiju kako bi stekao uvid u pripremu ruskih i beloruskih trupa za zajedničke vežbe ovog meseca, javila je novinska agencija Interfaks, a da je Rusija prebacila nepoznat broj vojnika i vojne opreme u Belorusiju, koja se takođe graniči sa Ukrajinom, za vežbe planirane između 10. i 20. februara, uz napomenu da će ih povući nakon završetka vežbe, prenosi Rojters.

Rusko- beloruske vojne vežbe na jugu zemlje su važne zbog akcija NATO saveza, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, prenela je novinska agencija Belta.

"Ovo je, takođe, veoma važno za nas jer planiramo da kupimo praktično svu opremu od Rusije koja će biti raspoređena ovde, i planiramo da kupimo oppemu sledeće godine i nakon toga", kazao je Lukašenko, prenosi TAS.

On je dodao da su vežbe važne, ne samo za Belorusiju, već, kako je rekao, i za Savez Rusije i Belorusije.

"Važno je, ako uzmemo u obzir ponašanje NATO i Ukrajine, koja želi da se priključi Alijansi. Zato želimo da treniramo", kazao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je ocenio da je situacija opasna zbog nepredvidivosti i da može da eskalira svakog trenutka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.