Bela kuća: Bajden i Makron razgovarali o susretima koje je imao u Rusiji i Ukrajini

Izvor: VOA, 09.Feb.2022, 23:32

Bela kuća: Bajden i Makron razgovarali o susretima koje je imao u Rusiji i Ukrajini

Džozef Bajden i Emanuel Makron, predsednici Sjedinjenih Država i Francuske, razgovarali su o nedavnim sastancima francuskog predsednika koje je imao u Rusiji i Ukrajini, saopštila je Bela kuća. “Dvojica zvaničnika razmatrala su aktuelne diplomatske i napore čija je svrha odvraćanje koje Sjedinjene Države koordinisano preduzimaju sa saveznicima kao odgovor na aktuelno raspoređivanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici”, navedeno je u saopštenju bez navođenja više detalja. Tokom prethodih dana Emanuel Makron je u Moskvi i Kijevu razgovarao sa predsedncima dve države Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim u pokušaju smirivanja napetosti između Rusije i Zapada. Francuski predsednik je posle susreta sa ukrajinskim predsednikom u sredu poručio da je smirenost u rečima i delima ključna za sve strane. Takođe, Makron je Zelenskog pohvalio zbog pribranosti koju, kako je rekao, on i ukrajinski narod pokazuju - u svetlu vojnog pritiska na granice i na zemlju. Dodao je da su mu i Putin i Zelenski preneli da su posvećeni poštovanju sporazuma iz Minska, iz 2014. godine i naglasio da je taj dogovor sadrži put za rešenje aktuelnog spora. Posle susreta sa Putinom u utorak francuski predsednik je novinarima preneo da je u razgovoru sa ruskim predsednikom ispunio svoj cilj da spreči eskalaciju krize, istakavši da veruje da se mogu preduzeti koraci ka deeskalaciji i pozvao sve strane na smirenost. Rusija i Zapad su poslednjih meseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Belorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja. Takođe, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmeštanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope. O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze usledila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika. I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Makron: Ni Rusija ni Evropa nisu za rat, nered i nestabilnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je danas, posle posete Rusiji i Ukrajini, da ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nered i nestabilnost...On je na svom Instagram profilu, nakon posete Rusiji i Ukrajini, poručio da su mir i stabilnost Evrope blago, ali da je vojni pritisak bez presedana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.