Barozo: EU nema novca za Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2009, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: EU nema novca za Ukrajinu

BRISEL - U budžetu Evropske unije nema novca kojim bi se Ukrajini pomoglo da plati ruski gas, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Treba reći otvoreno da to nije naša odgovornost", rekao je Barozo na konferenciji za novinare po završetku dvodnevnog samita lidera EU u Briselu.

Prekid snabdevanja EU već u julu?

Ukrajina od evropskih banaka očekuje kredit od 4,1 milijarde dolara za kupovinu ruskog gasa koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi se skladištio u podzemna spremišta. Kijev je kao alternativu kreditnog aranžmana ponudio evropskim gasnim kompanijama da kupuju neophodne količine gasa i skladište ga na ukrajinskoj teritoriji.

Analitičari smatraju da, zbog ukrajinskih problema sa plaćanjem ruskog gasa, Evropi prete nove obustave isporuka gasa već ovog leta.

Početkom juna ruski premijer Vladimir Putin je pozvao Evropu da pomogne Kijevu finansijskim sredstvima, upozorivši zapadne potrošače na mogućni prekid tranzita gasa preko Ukrajine već početkom jula

EU je na to odgovorila da spor Moskve i Kijeva oko plaćanja smatra isključivo komercijalnim i posavetovala da ga strane samostalno reše, navodi Rojters.

Ruski zvaničnici su više puta ukazivali da su spremni da odobre Ukrajini kredit za kupovinu gasa, ukoliko EU pristane da kreditne rizike podeli sa Moskvom.

Počele pripreme za novi gasni rat?

Agencija navodi, pozivajući se na izjavu Barozoa, da međunarodne finansijske institucije i evropske gasne kompanije žele da izađu u susret Ukrajini i odobre joj kredit za kupovinu goriva.

"Moramo da zaštitimo građane EU. Komisija za iduću nedelju planira sastanak sa predstavnicima finansijskih institucija i evropskih gasnih kompanija", rekao je Barozo.

On je naglasio da "nova gasna kriza" preti Evropi već u narednim nedeljama, a ne mesecima, dodajući da je Evropska komisija pripremila paket kratkoročnih mera za sprečavanje krize i punjenje gasnih skladišta u Ukrajini.

"Ove mere su predviđene kako bi se nadoknadio deficit gasa za punjenje skladišta i uskoro će biti predstavljene energetskom sektoru i finansijskim strukturama".

Ruski poslovni dnevnik "Komersant piše da je EU već počela sa pripremama za "nov gasni rat" između Rusije i Ukrajine, predloživši osnivanje centra za kontrolu isporuka gasa i koordinaciju ujednačene potrošnje u okviru Unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Diplomate EU jednoglasno: Barozo na čelo EK

Izvor: Mondo, 19.Jun.2009

Šefovi država i vlada Evropske unije su u Briselu jednoglasno dogovorili da predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo bude imenovan za još jedan mandat.

Nastavak na Mondo...

Finansijska pomoć Kijevu za problem gasa

Izvor: Capital.ba, 19.Jun.2009

BRISEL, Međunarodne finansijske institucije spremne su da obezbijede finansijska sredstva Ukrajini da riješi problem plaćanja gasa Rusiji, saopštio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso. Baroso je na sastanku lidera EU govorio o finansijskim problemima u Ukrajini i prijetnjama da se...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.