Balkanski Jet Ski šampionat

Izvor: Vesti.rs, 10.Avg.2011, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski Jet Ski šampionat

Poštovani,

Proteklog vikenda, Beograd je po prvi put bio domaćin otvorenog Balkanskog Jet Ski šampionata, u organizaciji Jet Ski saveza Srbije, a pod pokroviteljstvom Svetske Jet Ski Asocijacije (IJSBA).
Takmičenje je održano na reci Savi - Sajamski kej, uz učešće takmičara iz Balkanskih i zemalja u okruženju – Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Ukrajina, Nemačka, Italija, itd. U okviru otvorenog Balkanskog Jet Ski šampionata, održana je i memorijalna trka u čast tragično nastradalog člana srpskog tima Ćezara Vizmaru, koji je pre dve godine izgubio život na Svetskom šampionatu u jet ski-ju u Americi.
Takmičenje je uveličao i ambasador Republike Indonezije g. Semuel Samson, koji je zajedno sa trećim sekretarom g-đom Arianom Yulianti, učestvovao u svečanoj dodeli trofeja i tom prilikom najavio intenzivniju saradnju između naših zemalja kroz jet ski sport.
Balkanski šampionat je održan kako u mušoj, tako i u ženskoj kategoriji, odnosno u klasama Amatera, Novajlija i Eksperata, a Savez je posebno zadovoljan odzivom mladih takmičara u Stock kategorijama (fabrička plovila).
Već nekoliko godina unazad, Jelena Maletić (18) je predstavljala našu zemlju na međunarodnim takmičenjima odakle beleži brojne uspehe, a sada se pored zapaženih rezultata može pohvaliti i novim titulama – 1. mesto u kategoriji Amater Ranabaut Stok za žene (2. Silke Hummel, Nemačka; 3. Danijela Tutorović, Srbija), i 2. mesto u kategoriji Amater Ranabaut Open, takođe za žene (1. Silke Hummel, Nemačka; 3. Danijela Tutorović, Srbija). Pored prve trojke, Milica Tomić je u obe kategorije za žene zauzela 4. poziciju, a zadovoljni smo i rezultatima ostalih takmičarki.
U muškoj kategoriji Amater Ranabaut Stock, drugo i treće mesto pripalo je našim takmičarima – Siniši Ristoviću i Marku Tomiću, dok je na prvoj poziciji bio Jens Kaman iz Nemačke.
Kategorija Amater Ranabaut Open za muškarce je bila neizvesna do samog kraja, jer su Igor Perazić (Srbija), Fabio Inkorvalja (Italija), Dragan Zarić (Srbija) i Jens Kammann (Nemačka), menjali redosled od bove do bove duž cele staze, ostvarivši po 10 krugova za 12 min na stazi koja se prostirala u dužini od oko 700 m na potezu od upravo završenog

mosta preko Save koji spaja Novi Beograd i Čukaricu, do Novog železničkog mosta. Međutim, da li zbog plovila od 260 ks, mladosti, iskustva, brojnih navijača ili svega po malo, Igor Perazić u foto finišu za pola plovila pre završava trku od Jensa Kamana iz Nemačke, nakon koga Dragan Zarić (Srbija) u odlučujućoj trci prolazi kroz cilj i zauzima treću poziciju.
U kategoriji Novajlija, gde je i učestvovalo najviše naših takmičara, sjajni su bili Miroslav Borković, Dušan Gudović, Aleksandar Ivković, Milan Ilijić, Oliver Stojanović, Jakov Stojanović, Slaviša Ivanović, Nenad Ninić, Milan Rakić, Miroslav Malbaša, Dejan Mihajlović, Mirko Mirković, itd.
U kategorijama Pro-Ekspert, kako i samo ime kaže, startna mesta su zauzeli profesionalci u vožnji jet ski-ja - srpski vozači Siniša Ristović, Veljko Šukalo, Dragan Zarić, Miroslav Malbaša, Rajner Ajdner, itd., uz Marka Friša iz Nemačke, Nikolaja Stančeva iz Bugarske, Sašu Vukovića iz Crne Gore, Fabia Inkorvalju iz Italije... Naša zemlja beleži dva treća mesta Veljka Šukala u kategorijama Pro-Ekpert Ranabaut Stok i Open, drugo mesto u kategoriji Pro-Ekspert Ranabaut Open za Sinišu Ristovića i prvo mesto u kategoriji Pro-Ekspert Ranabaut Open za Rajnera Ajdnera, dok Marko Friš (Nemačka), beleži prvo mesto u kategoriji Pro-Ekspert Ranabaut Stok Klosd Kurs.
U okviru otvorenog Balkanskog šampionata, ostale su nam još dve kategorije - Formula 1 je obeležena pobedom Miroslava Borkovića (Srbija), drugo mesto je pripalo Nikolaju Stančevu iz Bugarske, a treće ukrajincu Igoru Artjuenzu; a pobedu u kategoriji Kawasaki Stok Klosd Kurs je odneo italijan Fabio Inkorvalja , dok su drugo i treće mesto pripali našim takmičarima Siniši Ristoviću i Veljku Šukalu.
Inače, upravo u odlučujućoj trci ove kategorije, Veljko Šukalo beleži pad sa plovila koji ga je, sigurni smo, koštao prvog mesta.
Pored padova, sa takmičenja se beleže i dva oštećenja korita, od kojih je jedno pripadalo Draganu Zariću koji je bio primoran da za drugi dan takmičenja promeni plovilo, prethodno odobreno od strane tehničkog direktora.
Najemotivnija trka proteklog vikenda za sigurno je bila memorijalna trka „Ćezare Vizmara SRB #1“, koja je umesto minutom ćutanja, obeležena najvećim brojem vozača na startu koji su želeli da na taj način odaju počast prerano i tragično nastardalom Ćezaru Vizmari, članu srpskog tima na Svetskim šampionatima u Americi u periodu 2007.-2009. godine.
Nakon završetka trke, u kojoj je učestvovalo 23 vozača, čitanje njihovih imena i pozicija je izmamilo gromoglasan aplauz prisutnih, a moramo priznati i mnoštvo suza članova njegovog tima, prijatelja i protivnika na vodi. Nakon proglašenja pobednika memorijalne trke „Ćezare Vizmara SRB #1“, Igor Perazić (Srbija) je dočekan sa još glasnijim aplauzom, za koji se nadamo da je čuo i Vizmara...
Drugo mesto je pripalo Rajneru Ajdneru (Srbija), a treće Fabiu Inkorvalji (Italija).



S poštovanjem,


Jet Ski saveza Srbije



Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini






Povezane vesti

Održan jet ski spektakl u Beogradu

Izvor: B92, 10.Avg.2011

Proteklog vikenda, Beograd je prvi put bio domaćin otvorenog Balkanskog Jet Ski šampionata...Takmičenje je organizovao Jet Ski savez Srbije, a pod pokroviteljstvom Svetske Jet Ski Asocijacije...Takmičenje je održano na Savi - Sajamski kej, uz učešće takmičara iz Balkanskih i zemalja u okruženju,...

Nastavak na B92...