Izvor: Piplmetar.rs, 18.Jul.2023, 02:30

Bajden se sastaje sa izaslanikom pape Franje, na prvom mestu zbog ukrajinske dece odvedene u Rusiju

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) sastaće se sutra sa mirovnim izaslanikom pape Franje u okviru mirovnih i humanitarnih inicijativa Svete stolice za Ukrajinu, a na vrhu dnevnog reda je položaj ukrajinske dece koja su odvedena u Rusiju, saopštili su večeras Bela kuća i Vatikan.
Kardinal Mateo Zupi boravi u poseti Vašingtonu do srede. Pre toga je bio u misiju u Moskvi i Kijevu, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Volodimirom Zelenskim.
Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer potvrdila je da će se Bajden sastati sa Zupijem u utorak kako bi „razgovarali o patnji širokih razmera koja je izazvana brutalnim ratom Rusije u Ukrajini“.
Žan-Pjer je takođe rekala da će biti reči „i o naporima Sjedinjenih Država i Svete stolice da pruže humanitarnu pomoć pogođenima, kao i fokusu papske države na repatrijaciji ukrajinske dece koju su ruski zvaničnici prisilno deportovali“.
Zupi je veteran mirovnih inicijativa Katoličke crkve, i od Franje je dobio zadatak da pronađe „puteve mira“ između Rusije i Ukrajine.
Zupi se u Moskvi sastao sa Marijom Lvovom-Belovom, ruskom komesarkom za prava dece, kao i sa patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve koji snažno podržava rat Kremlja.
Franja je prihvatio zahtev Ukrajine da interveniše gde god je to moguće kako bi se Ukrajinu vratila ukrajinska deca, odvedena u Rusiju nakon invazije Moskve.
Međunarodni krivični sud izdao je krajem marta nalog za hapšenje Lvove-Belove i ruskog predsednika Vladimira Putina, optužujući ih za otmicu dece iz Ukrajine.
Ruski zvaničnici su negirali bilo kakva prinudna usvajanja, rekavši da su neka ukrajinska deca u hraniteljskim porodicama.
Komentari

Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.