Bajden naoružava Tajvan preko budžeta za Ukrajinu?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 11:12

Bajden naoružava Tajvan preko budžeta za Ukrajinu?

Bela kuća zatražiće od Kongresa da isporuku oružja Tajvanu finansira u sklopu dodatnog budžeta namenjenog Ukrajini.

Cilj je da se ubrza nabavka oružja zbog rastućih pretnji iz Kine, piše "Fajnenšel tajms".

Kancelarija za upravljanje i budžet uvrstiće sredstva za Tajvan u dodatni budžetski zahtev za Ukrajinu, rekla su dva neimenovana izvora upućena u ove planove. Ako Kongres usvoji ovaj predlog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tajvan će prvi put dobiti oružje preko budžeta koji se puni novcem američkih poreskih obveznika poznatog kao "strano vojno finansiranje". Očekuje se da će Bela kuća ovog meseca podneti zahtev Kongresu.

Bela kuća ranije je najavila da će Sjedinjene Američke Države prvi put obezbediti za Tajvan oružje iz zaliha u vrednosti od 345 miliona dolara u okviru "predsedničkih ovlašćenja" koja su korišćena za slanje oružja u Ukrajinu.

"Ovo bi mogao biti ogroman korak koji pokazuje koliko daleko su SAD spremne da idu kako bi ubrzale odvraćanje u Tajvanskom moreuzu", rekao je izvršni direktor konsultantske firme iz Vašingtona "Bikon global stratedžis" Erik Sajers.

Decenijama su SAD samo prodavale vojnu opremu Tajvanu, navodi se u tekstu, i dodaje da prema podacima Američko-tajvanskog poslovnog udruženja Tajpej još uvek čeka isporuku kupljenog naoružanja vrednog 23 milijarde dolara koje uključuje rakete harpun i osmatračke bespilotne letelice. Nešto od ovog paketa naoružanja najavljeno je da će biti kupljeno pre više od pet godina.

Vojni zvaničnici SAD više puta su kritikovali sporost isporuke oružja Tajvanu.

Bela kuća odbila je da komentariše ili objavi više detalja o tome koliko novca će biti traženo za Tajvan. Glasanje u Kongresu o dodatnom budžetu – koji je usmeren pre svega na novi paket vojne pomoći Ukrajini – biće prvi test podrške Kijevu u sadašnjem Kongresu.

Grupa republikanaca u Predstavničkom domu nedavno je tražila, ali nije uspela da iskoristi godišnji Zakon o odbrani da ograniči podršku SAD Ukrajini, što je znak da bi čak i mala grupa poslanika mogla da ugrozi ili odloži buduću pomoć, ističe se u tekstu.

Uvrštavanje pomoći Tajvanu, koja ima veliku podršku u obe stranke u Kongresu, u budžet za Kijev moglo bi da pomogne američkoj administraciji i prokijevskim republikancima da pridobiju i one članove Predstavničkog doma koji bi se inače protivili usvajanju budžeta.

Prošle godine Kongres je usvojio zakon kojim je odobreno 10 milijardi dolara "strane vojne pomoći" za Tajvan u narednih pet godina.

Ambasada Kine u Vašingtonu upozorila je da se Peking snažno protivi američkim vojnim vezama sa Tajvanom i slanju vojne pomoći regionu nad kojim ima suverenu vlast. Vašington je pozvan da prestane da "izaziva rizike po mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.