Bajden ima „kreativne ideje“ da održi protok novca u Ukrajini – Politiko

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2023, 19:04

Bajden ima „kreativne ideje“ da održi protok novca u Ukrajini – Politiko

Bajdenova administracija traži „kreativne“ načine da obezbedi dalju vojnu pomoć Ukrajini usred sve većeg protivljenja kod kuće, preneo je Politiko. U međuvremenu, britanski list Telegraf tvrdi da Bela kuća razmatra mogućnost mega paketa pomoći u iznosu od 100 milijardi dolara.
U svom članku objavljenom u petak, Politiko je citirao predsednika Džoa Bajdena koji je u sredu nagovestio da „postoji još jedan način na koji bismo mogli da pronađemo sredstva“ za Kijev. Prema pisanju medija, američko rukovodstvo razmatra korišćenje programa stranog vojnog finansiranja Stejt departmenta. U skladu sa tim, grantovi ili zajmovi se daju partnerskim zemljama za kupovinu oružja i odbrambene opreme. Drugi mogući scenario za koji se pretpostavlja da je na stolu izneo je demokratski senator Kris Van Holen. Šema predviđa trosmernu zamenu u kojoj bi Poljska dobila američke sisteme Gvozdena kupola i poslala deo sopstvene protivvazdušne odbrane Ukrajini, navodi Politiko. Izrael, koproducent sistema, koji ima pravo veta na transfere, ranije je odbio da ga isporuči direktno Ukrajini uprkos ponovljenim zahtevima Kijeva, objašnjava se u članku. Mediji su citirali američkog zakonodavca koji tvrdi da bi „Poljska možda mogla da rasporedi svoje sisteme Patriot u Ukrajinu, gde smo već poslali sisteme Patriot“. U članku se zaključuje da sama činjenica da je Bajdenova administracija očigledno primorana da pribegne takvim nekonvencionalnim rešenjima ukazuje na činjenicu da podrška daljoj vojnoj pomoći Ukrajini jenjava među američkim zakonodavcima. Predstavnik Majkl Mekol izjavio je novinarima da će „sada biti još teže sa odlaskom Mekartija“, dodajući da pristalicama pomoći Kijevu u američkom Kongresu „ponestaje vremena“. U međuvremenu u subotu, Telegraf je, pozivajući se na anonimne izvore, izvestio da Bajdenova administracija razmatra potencijalni paket pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od čak 100 milijardi dolara. Ideja je verovatno usmerena na izbegavanje zahteva za višestrukim odobrenjima finansiranja od Kongresa sve do predsedničkih izbora 2024. godine. Prošle nedelje, poslanici američkog Predstavničkog doma usvojili su nacrt zakona o obustavi potrošnje kako bi sprečili zatvaranje vlade, pri čemu su nova izdvajanja za Ukrajinu upadljivo izostala. Ovo je došlo pošto je sve veći broj republikanaca u Predstavničkom domu dovodio u pitanje Bajdenovu velikodušnu pomoć Kijevu. Kongres je već odobrio četiri runde finansiranja Ukrajine, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara. Izvor - RT(f)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.