Izvor: RTS, 10.Okt.2022, 06:03

Kijev: Ukrajina pod raketnom vatrom, ima poginulih i ranjenih; danas sednica ruskog Saveta bezbednosti

Dvesta dvadeset osmi dan rata u Ukrajini. Kijev je saopštio da je Rusija jutros izvela vazdušne udare na nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući i Kijev, gde je, prema podacima policije, ubijeno najmanje pet osoba, a ranjeno 12. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na građane da ne napuštaju skloništa. Ruski predsednik Vladimir Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je da je eksplozija na Krimskom mostu teroristički akt ukrajinske specijalne službe. Danas sednica ruskog Saveta bezbednosti.
Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Ukrajinska prestonica rano jutros ponovo je na meti ruskih raketa. Iznenada u užem gradskom jezgru odjeknulo je pet jakih detonacija, saopštio je Kijev.

Ukrajinski mediji preneli su da su ruski raketni udari izvršeni i na Harkov, Dnjepar, Slavjansk, Žitomirsku, Heljmenicku i Poltavsku oblast, a na meti dronova-kamikaza su i Odesa, Nikolajev i Zaporožje, Ternopolj, Lavov, Vinica.
Iz ukrajinskog generalštaba su istakli da je Rusija ispalila 75 krstarećih raketa, a da je oborena 41. 
U većini gradova nestalo je struje i interneta.
Saobraćaj u kijevskom metrou je obustavljen. 
Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za napad na Krimski most, ističući da je reč o "terorističkom aktu".
Kremlj je najavio da će Putin danas održati sastanak sa članovima ruskog Saveta bezbednosti, ne precizirajući da li će na njemu biti reči o eksploziji.
Sa druge strane, Bela kuća je poručila da će nastaviti da naoružava Ukrajinu, ali nije želela da komentariše eksploziju na Krimskom mostu.
Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se u telefonskom razgovoru da su najnovije nuklearne pretnje Kremlja "neodgovorne", a da je delimična mobilizacija "ozbiljna greška", navodi se u saopštenju nemačke vlade.
Berlin, takođe, priprema za Ukrajinu novu pomoć u vrednosti od 11 miliona evra.
U međuvremenu, električni vod koji snabdeva nuklearku Zaporožje, koji je bio prekinut zbog granatiranja, ponovo je priključen, rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.
Nastavlja se izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, pošto je tokom vikenda isplovilo još 17 brodova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.
Istanbul bi mogao da postane mesto za pregovore između Rusije i četiri zapadne zemlje, tvrdi turski poslanik. Kremlj navodi, međutim, da nije dobio zvaničan predlog Turske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruski raketni napadi u Ukrajini, ima poginulih i ranjenih; Danas sednica Saveta bezbednosti Ruske Federacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2022

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se ponovo u Kijevu, posle ruskih raketnih napada ranije danas, rekli su očevici Rojtersu. Ukrajinske službe za vanrednu situaciju saopštile su da je 11 ljudi ubijeno, a 65 ranjeno u današnjim ruskim raketnim napadima na više ukrajinskih gradova, uključujući...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.