Bajden: Ukrajincima ponestaje municije, slanje kasetne municije – teška odluka

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 23:40

Bajden: "Ukrajincima ponestaje municije, slanje kasetne municije – teška odluka"

Predsednik SAD Džozef Bajden branio je danas, kako je rekao, "tešku odluku" da se Ukrajini obezbedi kasetna municija.

To je potez za koji je američka administracija navela da je ključan za sukobe i da je podržan obećanjem Ukrajine da će pažljivo koristiti kontroverzne bombe, javio je AP.

Odluka je doneta uoči samita NATO u Litvaniji, gde će se Bajden verovatno suočiti sa pitanjima saveznika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome zašto bi SAD poslale oružje u Ukrajinu koje je više od dve trećine članica Alijanse zabranilo jer, prema iskustvima iz dosadašnjih konflikta, izaziva mnogo civilnih žrtava.

"Trebalo mi je neko vreme da me ubede da to uradim", rekao je Bajden u intervjuu za Si-En-En.

Dodao je da je na kraju prihvatio preporuku Ministarstva odbrane da obezbedi municiju i o tome razgovarao sa saveznicima i poslanicima.

Bajden je rekao da "Ukrajincima ponestaje municije" i da će kasetne bombe biti privremeno rešenje za zaustavljanje ruskih tenkova. Ovaj potez je naišao na podeljene reakcije Kongresa, pošto su neke demokrate kritikovale plan, dok su ga pojedini republikanci podržali.

Odluku je na Tviteru pozdravio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je zahvalio Bajdenu na "blagovremenom, širokom i preko potrebnom paketu pomoći za odbranu" koji će "približiti Ukrajinu pobedi nad neprijateljem, a demokratiju pobedi nad diktaturom".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da će SAD poslati verziju municije koja ima smanjenu stopu neeksplodiranih manjih bombi. Američki zvaničnici su rekli da će Vašington obezbediti na hiljade komada municije, ali nisu naveli konkretne brojeve.

"Priznajemo da kasetna municija stvara rizik od povrede civila od neeksplodiranih ubojnih sredstava", rekao je Saliven na brifingu u Beloj kući.

On je istakao da su SAD zato i odlagale odluku koliko god su mogle.

"Ali postoji i ogroman rizik od povrede civila ako ruske trupe i tenkovi pomere ukrajinske položaje i zauzmu više ukrajinske teritorije i potčine još ukrajinskih civila, jer Ukrajina nema dovoljno artiljerije. To je za nas nepodnošljivo", istakao je on.

Marta Hurtado, govoreći u ime kancelarije UN za ljudska prava, rekla je da upotreba takve municije treba odmah da prestane i da se ona ne koristiti ni na jednom mestu.

Zamenik portparola UN Farhan Hak rekao je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš "želi da se zemlje pridržavaju uslova konvencije i da kao rezultat toga, naravno, ne želi da se nastavi upotreba kasetne municije na bojnom polju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.