Bajden: Slanje američkih vojnika u Ukrajinu nije opcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 00:52

Bajden: Slanje američkih vojnika u Ukrajinu nije opcija

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da neće narediti slanje američkih vojnika u Ukrajinu kao odgovor na moguću rusku invaziju.

“Ta opcija nije na stolu. Ideja da će SAD unilateralno koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu trenutno nije realna. Ali u slučaju da se ta invazija dogodi, biće ozbiljnih posledica", rekao je Bajden novinarima ispred Bele kuće, prenosi Glas Amerike.

Bajden je to izjavio dan pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dva sata razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle čega je rekao da su SAD i evropski saveznici "duboko zabrinuti" zbog ruskog gomilanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom, i da će odgovoriti "snažnim" ekonomskim sankcijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, najviši zvaničnici Bele kuće i Pentagona istakli su u sredu da i dalje postoje načini da Vašington ojača odbranu Kijeva.

“Postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani", izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven takođe je branio politiku administracije u domenu pomoći Ukrajini.

"Biti proaktivan znači obaviti pripreme. Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, daleko pre potencijalnog izbijanja krizne situacije", rekao je Saliven na samitu.

Američki predsednik takođe je izjavio u sredu, pred odlazak za Kanzas Siti gde će promovisati svoj novi dvostranački zakon o infrastrukturi, da se nada da će do kraja nedelje moći da objavi sastanke na "visokom nivou" između Rusije i drugih zemalja NATO.

Prema Kremlju, Putin je tokom jučerašnjeg sastanka naglasio Bajdenu da Ukrajina nije primenjivala sporazum iz Minska iz 2015. godine, čiji je cilj da se zaustave sukobi u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, i da je "izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva u Donbasu."

Ruski lider optužio je NATO da čini "opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju" i da nagomilava vojne kapacitete blizu ruske granice, saopšteno je iz Kremlja, navodi Glas Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.