BORBA NA TRŽIŠTU ZA SVAKI KILOGRAM ŽITARICA! Eksperti: Obustava isporuke iz Ukrajine i Rusije će zaboleti Evropu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2022, 19:02

BORBA NA TRŽIŠTU ZA SVAKI KILOGRAM ŽITARICA! Eksperti: Obustava isporuke iz Ukrajine i Rusije će zaboleti Evropu

Oružani sukob u Ukrajini izazvao je krizu na svetskim tržištima, i odražava se i na Austriju preko cena koje neprestano skaču, a potrošači osećaju po svom novčaniku.

Ekspert za poljoprivredu Franc Sinabel sa ekonomskog instituta upozorio je da će cena žitarica značajno porasti u narednom period, jer će izostati žitarice iz "žitnice Evrope" Ukrajine, ali i Rusije, koja je važan "igrač" i u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oblasti.

Prema njegovim rečima, skok cena pogodiće najvaznije poljoprivredne proizvode, a pšenica se, podseća, koristi za proizvodnu brašna i testenine.

Sinabel ukazuje da je drugi važan poljoprivredni proizvod kukuriz.

On kaže da postoji opasnost da će izostanak isporuka žitarica iz Ukrajine i Rusije "zaboleti" Evropu. A tu "bol" osetiće potrošači, pošto se može očekivati prava borba na tržištu žitarica za svaki kilogram.

Sinabel je ukazao i da je 2020. u Austriji 372 miliona evra iznosio trošak za energiju u poljoprivredi, a kada se vidi današnja situacija cene energenata onda je potpuno izvesno da će cena energenata skočiti na pola milijarde evra, a neće moći da se izbegne da se taj dodatni trošak prenese na potrošače.

Konkretne brojeve u vezi poskupljenja, kazao je, da je teško sada proceniti.

Ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger je pozvala trgovce na savesno poslovanje. Pozvala je koncerne da prilikom podizanja cena budu uzdržani, a seljacima je obećala dalju podršku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza diže cijene u Austriji

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2022

​BEČ - Oružani sukob u Ukrajini izazvao je krizu na svjetskim tržištima, i odražava se i na Austriju preko cijena koje neprestano skaču, a potrošači osjećaju po svom novčaniku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.