B92 u Ukrajini: Kijev podeljen grad

Izvor: B92, 20.Feb.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 u Ukrajini: Kijev podeljen grad

Kijev -- Kijev je podeljen grad, situacija u centru je mirna, ali se policija i demonstranti spremaju za novi okršaj, javlja reporterka B92 Aleksandra Godfroa iz Kijeva.

Trg nezavisnosti i ulice ispod njega, sve do Mihajlovskog manastira pretvorenog u bolnicu, pod kontrolom su demonstranata, dok je deo Kijeva iznad Majdana, gde su parlament, zgrade vlade i administracije, pod totalnom blokadom policije.

Tamo se nalazi najmanje jedno oklopno vozilo, veliki broj autobusa i veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj policije pod punom opremom. Na drugoj strani, demonstranti se pripremaju za novi sukob, benzin se dovozi automobilima, prave se Molotovljevi kokteli, slažu kamenice i postavljaju nove barikade, izveštava reporterka B92.

U jutrošnjim sukobima poginulo je između 25 i 35 osoba, ali se tačan broj žrtava ne zna, jer nema zvaničnih podataka.

U hotelu "Ukrajina", koji je u međuvremenu pretvoren u improvizovanu bolnicu za demonstrante, večeras je održano opelo za 12 osoba čija se tela nalaze u predvorju hotela. Molitvi su, osim demonstranata, prisustvovali i lekari i novinari.

Ljudi koji su pomogli da se tela unesu u hotel, rekli su da su svi imali prostrelne ili ustrelne rane, uglavnom iz malokalibarskog oružja, a veliki broj žrtava je ubijen iz snajperskih pušaka.

Ko je pucao nije poznato - opozicija tvrdi da su snajperski pucnji stigli od pripadnika policije, a sa druge strane policija kaže da je "neko" pucao iz snajperskih pušaka.

U Kijevu su danas i trojica ministara EU, koji su imali mnoge sastanke sa predstavnicima opozicije i predsednikom Viktorom Janukovičem u pokušaju da se okonča nasilje i sukobljene strane vrate za pregovarački sto.

Pročitajte još:

U Kijevu haos, desetine mrtvih B92 u Kijevu: Kao ratna zona (FOTO) Kijevu poslušnost otkazale tri regije Ministri EU na sastancima u Kijevu Obama Putinu: Nije ovo partija šaha Lavrov: Pretnje sankcijama su ucena Odobrena upotreba bojeve municije

Međutim, jedan od poslanika ukrajinske Rade rekao je da "nema pregovora i sada će ili pobunjenici zauzeti Kijev ili će policija zavesti red".

U međuvremenu, stigla je informacija iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova da su demonstranti oteli 67 policajaca i da se o njihovoj sudbini ništa ne zna.

Nešto ranije, MUP Ukrajine saopštio je da je policiji odobrena upotreba vatrenog oružja za samoodbranu. Istovremeno stanovnicima Kijeva poručuje da ne izlaze napolje.

Više fotografija B92 iz Kijeva koji izgleda kao ratna zona pogledajte ovde.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.