Azijske berze: Indeksi snažno porasli

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Avg.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Indeksi snažno porasli

TOKYO - Na azijskim berzama najvažniji indeksi danas su porasli, prateći snažan uzlet Wall Streeta, a za porast optimizma investitora zaslužno je najviše smanjivanje napetosti oko Ukrajine

Tokijski Nikkei indeks jutros je u plusu 0,9 posto, na 15.460 bodova te je dosetigao najviši nivo u zadnje dve nedelje. Istovremeno, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija bez japanskih, ojačao je 0,6 >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << posto, i sada je na najvišem nivou od kraja jula.

„Poverenje se vratilo jer vidimo snažnu izvedbu na američkom akcionarskom tržištu i dobre američke pokazatelje", utvrdio je Hikaru Sato, tehnički analitičar pri investicionom društvu Daiwa Securities.

Sva tri ključna američka indeksa u ponedeljak su nastavila nizati dobitke nakon snažne prošlonedeljne izvedbe. Dow Jones indeks ojačao je 1,06 posto, S&P 500 za 0,85 posto, a tehnološki Nasdaq 0,97 posto, premašivši psihološki važnu granicu od 4.500 bodova po prvi put od 31. marta 2000. godine.

Najviše su ojačale akcije američkih građevinskih kompanija, po objavi rasta indeksa poverenja građevinara za avgust, treći mesec zaredom. PHLX indeks porastao je u avgustu 1,4 posto.

Ipak investitori i dalje s oprezom prate geopolitička zbivanja u Ukrajini, pogotovo nakon što je objavljeno da su u napadu na konvoj s izbeglicama iz Luhanska ubijeni na deseci ljudi, među kojima i žene i deca.

Takođe, investitori za nove smernice iščekuju sastanak globalnih centralnih bankara, koji će se održati između 21. i 23. avgusta u Jackson Holeu.

Na deviznim tržištima kurs evra oslabio je 0,1 posto prema dolaru, na 1,3356 dolara, što je i dalje nadomak najnižeg nivoa u zadnjih devet meseci.

No, s rastom apetita investitora za rizik, kurs jena blago je oslabio prema dolaru, za 0,1 posto, na 102,62 jena. Jen je blago oslabio i prema evru, pa se njime trguje po 137,05 jena.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.