Avion nije direktno pogođen?

Izvor: Politika, 28.Jul.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion nije direktno pogođen?

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je malezijski putnički avion stradao od spoljašnje eksplozije, a zapadni eksperti ne žele da to komentarišu

Analiza podataka iz „crnih kutija” pronađenih na mestu pada malezijskog aviona, oborenog u Ukrajini 17. jula na putu od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, ukazuje na to da je letelica na više mesta pogođena šrapnelima neke eksplozivne naprave koja je aktivirana u neposrednoj blizini, ali da nije direktno pogođena bilo kakvom raketom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saopštio je juče portparol ukrajinskog Saveta Andrej Lisenko, koje prenose zapadni mediji.

S druge strane, u holandskoj kancelariji zaduženoj za istragu, nisu želeli ni da potvrde, ni demantuju tu informaciju, ističući da žele da sačekaju „kompletnu informaciju o tome šta se dogodilo, a ne da objavljuju delimične podatke”.

Zapisi „crnih kutija” tek će biti stručno analizirani u specijalnim laboratorijama u Londonu. Pri tome treba imati na umu da „crne kutije” beleže samo ono što se dešava u samom avionu, a ne i u njegovoj bližoj okolini. Da li su piloti, ili neko drugi, mogli ili imali vremena da na bilo koji način ukažu na to da je pretnja avionu došla spolja, prema stručnjacima za ovakve situacije, ostaje kao tumačenje na nivou pretpostavke.

Da li će „crne kutije” zaista ukazati na pravi uzrok pada aviona koji je u smrt odneo 298 ljudi, po svoj prilici biće manje važno od političkog tumačenja celog slučaja. A upravo u tom pravcu kreće se medijska kampanja, posebno u SAD, u kojoj se za tragediju direktno optužuje ruski predsednik Vladimir Putin.

Amerikanci optužuju Rusiju da isporučuje naoružanje proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, ne pominjući pri tome činjenicu da je upravo NATO, zapadni vojni savez koji predvode SAD, glavni snabdevač naoružanjem druge strane u sukobu – zvanične armije bivše sovjetske republike.

I još jedan detalj: Vašington se u svojim optužbama na račun Moskve poziva na satelitske snimke koji, po Amerikancima, jasno ukazuju na kretanje ruskih vojnih snaga uz ukrajinsku granicu, pa i na transport teškog naoružanja preko granične linije. Ako zaista poseduju sve pomenute snimke, kako to da još nisu objavili satelitske snimke nesreće malezijskog aviona na liniji MH-17, pitaju se stručnjaci. Ako je Stejt department prekjuče objavio satelitske snimke na kojima se, kako kažu, vidi da Rusija ispaljuje rakete više od sedam milja (11 kilometara) unutar teritorije istočne Ukrajine, kako to da još nisu objavile snimke obaranja putničkog aviona, za šta krive direktno ruskog predsednika Vladimira Putina.

Druga linija zapadnih optužbi kreće se pravcem koji stradanja u istočnoj Ukrajini dovodi do formulacije da je reč o – ratnim zločinima. Da li u taj okvir ulazi i svih 1.129 ljudi, žena i dece poginulih do sada u ukrajinskom građanskom ratu? Jer, podsetimo, najviše stradalih su civili koji su se našli pod vatrom vojnika pod komandom vlade u Kijevu.

Obaranje malezijskog aviona moglo bi da se izjednači sa ratnim zločinom, izjavila je juče visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj, zatraživši temeljnu i nezavisnu istragu.

„Učinićemo svaki napor da bilo koji počinitelj teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratni zločin, bude doveden na sud, bez obzira gde se nalazio”, rekla je Pilajeva.

Moskva, sa svoje strane, optužuje međunarodnu zajednicu da oteže sa slanjem stručnjaka na mesto pada malezijskog aviona. Kako su preneli mediji, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD da ometaju rad Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Ukrajini i zatražio od američkog kolege Džona Kerija da to zaustavi. Lavrov je naglasio i da Moskva očekuje da niko neće pokušati da sakrije tragove istrage udesa malezijskog aviona.

„Jedino se pošteno i otvoreno učešće onih koji imaju pristup informacijama o udesu može smatrati normalnim”, zaključio je Lavrov.

Činjenica je da se i pored obećanja dve zaraćene strane da će omogućiti prilaz istražiteljima mestu pada aviona, kao i da će garantovati njihovu bezbednost, u toj zoni i dalje vode oštre borbe u kojima se koristi i teško naoružanje. Obe strane u sukobu optužuju jedna drugu da imaju za cilj da mogući privremeni prestanak borbenih dejstava iskoriste zarad boljeg raspoređivanja sopstvenih snaga i dodatno naoružavanje.

O eventualnim mirovnim pregovorima koji bi doveli do obustave rata, za sada se ozbiljnije ne izjašnjavaju ni proruski pobunjenici ni zvanični Kijev.

S. Samardžija 

-----------------------------------------------------------

Kremlj: „Lažni” satelitski snimci američkog ambasadora

Moskva – Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su „lažne” satelitske snimke navodnog granatiranja Ukrajine sa ruske teritorije napravili američki savetnici „bliski ukrajinskom savetu za bezbednost”, prenosi Tanjug. Slike koje je postavio američki ambasador Džefri Pajet u Kijevu na svom tviter nalogu i koje navodno dokazuju da su na Ukrajinu ispaljene granate sa ruske teritorije lažne su, objavila je i agencija Itar-Tas. „Ovi materijali nisu slučajno stavljeni na ’Tviter’, jer je nemoguće proveriti njihovu autentičnost – zbog nepostojanja podatka o tačnoj lokaciji i ekstremno slabe rezolucije – i daleko od toga da se mogu koristiti kao fotografski dokazi”, rekao je Igor Konašenkov iz Ministarstva odbrane.

objavljeno: 29.07.2014
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.