Avdejevka pada, vojska beži

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 15:25

Avdejevka pada, vojska beži

U Avdejevki niko neće braniti gomilu ruševina i spaljenog gvožđa, rekao je Dmitro Lihovi, portparol Ukrajinskih oružanih snaga u regionu Tauri.

Prema njegovim rečima, prioritet vojne komande je očuvanje života branilaca tog porušenog grada na istoku Ukrajine.

Podsetimo, ruske snage već mesecima pokušavaju da osvoje Avdejevku, strateški važan grad na istoku Ukrajine. U poslednje vreme Rusi su dosta napredovali i prekinuli su nekoliko važnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puteva snabdevanja. Očekuje se da će pad Avdejevke biti pitanje dana, a ako i kada do njega dođe, biće to prvi ukrajinski grad koji su Rusi zauzeli u poslednjih osam meseci, nakon što su zauzeli podjednako razoreni Bahmut.

"Najvažnije je spasiti živote vojnika"

"U trenucima kada situacija na prvoj liniji fronta postaje izuzetno teška, najvažnije je spasiti živote vojnika i odvesti ih na drugu liniju fronta. Moramo biti fleksibilni i manevrisati kako bismo očuvali vojnike za dalja borbena dejstva, za oslobođenje ukrajinske teritorije“, rekao je danas Lihovi, a prenose ukrajinski mediji. Njegove reči se na proukrajinskim kanalima na Telegramu tumače kao najava povlačenja ukrajinskih snaga iz Avdejevke.

Portparol je rekao da uništavanje Avdejevke i okolnih naselja pokazuje šta druga ukrajinska sela i gradovi mogu da postanu ako se linije fronta pomere na zapad.

Portparol je tvrdio da je komanda vojske pripremila rezervne rute snabdevanja u slučaju da ruske snage preseku glavni logistički put u gradu. Međutim, dodao je da Oružane snage iz bezbednosnih razloga ne komentarišu situaciju u Avdejevki u realnom vremenu, što znači da je ovaj pravac možda već presečen, o čemu se nezvanične informacije već šire na proukrajinskim kanalima na Telegramu.

Prethodno je portparol 110. odvojene mehanizovane brigade Ivan Sekač rekao da su neke jedinice te brigade prvi put posle dve godine izvedene iz grada na odmor i rotaciju, dodajući da je u grad stiglo pojačanje.

Vojska je odbila da kaže o kakvom se pojačanju radi, uz napomenu da su branioci dobili snažnu podršku. Forbs je ranije pisao da je u grad stigla jedna od najboljih brigada u Ukrajini. Međutim, ova informacija još nije potvrđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AVDIJEVKA PRED PADOM Ukrajinci se pomirili sa porazom, sprema se VELIKO POVLAČENJE: "Nećemo braniti gomile ruševina i spaljenog čelika"

Izvor: Blic, 14.Feb.2024

“U Avdijevki (Avdejevki) niko neće braniti gomile ruševina i spaljenog čelika”, izjavio je danas Dmitro Lihovij, portparol ukrajinskih oružanih snaga u regiji Tauri i tako, posredno, potvrdio da je ovaj važan grad na frontu pred padom posle krvavih bitki koje traju već četiri meseca.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.