Australija ulazi u rat? Raspoređuju avione

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 18:21

Australija ulazi u rat? Raspoređuju avione

Australija će rasporediti osmatračke avione svojih vazduhoplovnih snaga u Nemačkoj, kako bi podržala Ukrajinu, naveo je danas premijer Entoni Albanez.

Premijerova kancelarija saopštila je da će rasporediti avione "E-7A vedžtejl" na šest meseci, kao i do 100 članova australijske posade i pomoćnog osoblja, ali je napomenuto da neće ulaziti u ukrajinski, ruski ili beloruski vazdušni prostor, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar odbrane Ričard Marls istakao je da će razmeštanje pomenutih aviona pomoći da se osigura zaštita vitalne podrške, koju međunarodna zajednica daje Ukrajini.

Kako se navodi, avion "vedžtejl" poseduje kombinaciju radara dugog dometa, sekundarnog radara i taktičke sisteme za glasovnu i data komunikaciju, kako bi obezbedio rano upozorenje i kontrolu u vazduhu.

Albaneze će u utorak prisustvovati samitu lidera NATO-a u Litvaniji, a govoriće u sredu. Australija je na pomenuti skup pozvana kao partner iz Indo-pacifičke četvorke, u koju spadaju Japan, Novi Zeland i Južna Koreja.

Nakon doprinosa operacijama koje je predvodio NATO u Avganistanu i Iraku, Australija je dogovorila novi trogodišnji program partnerstva, rekli su australijski zvaničnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.