Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2017, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Antonov" stigao u Tivat, očekuju se još tri letjelice

PODGORICA - Aktivni požari u Crnog Gori na primorju i u centralnoj regiji su svi pod kontrolom, a večeras je na tivatski aerodrom sletio ukrajinski protivpožarni avion AN 32P kapaciteta 8.000 litara vode.

Kanader iz Ukrajine, sletio je sa devet članova posade i pratećeg osoblja oko 20.30 na tivatski aerodrom, a kako je ranije danas poručio predstavnik NATO-a Pjer Kazalet, on u Crnu Goru dolazi kroz NATO-ov >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mehanizam za civilnu pomoć, prenosi RTCG.

Riječ je o avionu tipa Antonov AN32P, čiji kapacitet je 8.000 litara vode, koji će sa dva "dromadera" Direktorata za vanredne sutuacije MUP-a gasiti požare na poluostrvu Luštica.

On, kako se navodi, vodenu bombu od osam tona na požarište baca sa visine od samo 40-50 metara, pri brzini od 240-260 km/h.

Takođe, ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamenskog helikoptera Super puma.

"Na osnovu zahtjeva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, oko 21h se na Tivatski aerodrom očekuje slijetanje ukrajinskog protivpožarnog aviona AN 32P, ciji kapacitet je 8000 litara vode, a sutra ujutru se očekuje dolazak švajcarskog višenamjenskog helikoptera Super puma, čiji kapacitet je 2000 litara vode", saopštio je Direktorat za vanredne sutuacije MUP-a.

Ukrajinski "Antonov" stigao u Tivat, očekuju se još letjelice iz Švajcarske, Izraela i Bugarske#požar #CrnaGorahttps://t.co/Ctf5rjkAvJ pic.twitter.com/eLdw9LfPcL

Pomoć crnogorskim vatrogascima pružiće i protivpožarni avion Er Traktor (Air Tractor) iz Izraela, kapaciteta 3000 litara vode, koji bi bio operativan narednih dana.

Kako se navodi, predsjednik Bugarske Rumen Radev obavestio je crnogorskog kolegu Filipa Vujanovića o spremnosti te zemlje, kao NATO saveznice i prijatelja, da odmah uputi specijalizovani helikopter za gašenje požara koji bi u toku sutrašnjeg dana intervenisao na najkritičnijim mjestima požara u Crnoj Gori.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnoj Gori u gašenju požara stiže pomoć iz Ukrajine, Bugarske, Izraela

Izvor: Beta, 18.Jul.2017

Protivpožarni avion iz Ukrajine sleteo je večeras na tivatski aerodrom kako bi pomogao u gašenju požara koji su zahvatili Crnu Goru, a očekuje se dolazak letelica iz Švajcarske, Bugarske i Izraela.Protivpožarni avion "Antonov" sa devet članova posade i pratećeg osoblja kapacieta je 8.000 litara,...

Nastavak na Beta...

Nebeski vatrogasci stižu u Tivat

Izvor: Mondo, 19.Jul.2017, 00:09

Ativni požari u Crnog Gori na primorju i u centralnoj regiji su svi pod kontrolom, a sinoć je na tivatski aerodrom sleteo ukrajinski protivpožarni avion "AN 32P" kapaciteta 8.000 litara vode..."Kanader", kako se objedinjeno popularno zovu svi avioni za gašenje požara (Kanader je inače jedna firma...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.