Antiteroristička akcija u Kijevu

Izvor: B92, 19.Feb.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Antiteroristička akcija" u Kijevu

Kijev -- Ukrajinska bezbednosna služba je saopštila da će sprovesti antiterorističku operaciju, nakon što su radikalni demonstranti došli u posed 1.500 komada oružja.

U saopštenju se navodi da su "radikali došli i u posed 100.000 komada metaka u prethodna 24 časa".

"U Ukrajini je eskaliralo nasilje i beleži se masovna upotreba vatrenog oružja u rukama ekstremističkih grupa. U mnogim delovima zemlje provaljuje se u državne zgrade, vojna postrojenja i skladišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa municijom", piše u saopštenju SBU.

Prvi čovek ukrajinskih bezbednjaka Aleksandar Jakimenko je najavljujući opsežnu akciju širom zemlje rekao da u "ovim trenucima gore zgrade sudova i da vandali uništavaju privatno vlasništvo i ubijaju civile".

"Danas se događa svesna i ciljana upotreba nasilja paljenjem, ubistvima, uzimanjem talaca, zastrašivanjem stanovništva radi dostizanja kriminalnih ciljeva. Sve to uz upotrebu vatrenog oružja. To više nije fenomen terorizma, već konkretni teroristički akti", dodaje se u saopštenju.

SBU je pozvao sve Ukrajince na smirenost, kako bi se održali red i mir u zemlji, a već su počele da se sprovode posebne bezbednosne mere, kako bi se održaai bezbednost i u gradovima i na granici.

"Predsednik Janukovič je obavešten o početku operacije", rekao je Jakimenko.

Nekoliko sati pre nego što su se oglasile vlasti, demonstranti, koji su zauzeli administrativne zgrade u ukrajinskom Lavovu, proglasili su "narodnu vlast". Javljeno je da su policija i vojska pred njima položili oružje, kao i da su iz zatvora u Lavovu pušteni svi zatvorenici.

Režim predsednika Viktora Janukoviča optužio je opoziciju za krvoproliće na ulicama Kijeva u kojima je tokom prethodna 24 časa život izgubilo 26 osoba.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da "odgovornost za smrtonosne nerede nije samo na ekstremistima, već je i na vođama opozicije i nekim zapadnim političarima".

Ranije danas, iz Kremlja je saopšteno da je "u Ukrajini krv prolivena zbog kriminalnog delovanja radikalne opozicije".

Na drugoj strani, zvaničnici Evropske unije zapretili su uvođenjem sankcija Ukrajini ukoliko se sukobljene strane ne vrate za pregovarački sto i ne obustave nasilje.

Prema zvaničnim podacima, broj žrtava tokom jučerašnjih i sinoćnjih sukoba demonstranata i policije u Kijevu dostigao je 26, a povređen je 751 čovek.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajina: Najavljena antiteroristička akcija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Feb.2014

Ukrajinska sigurnosna služba je saopćila da će pokrenuti antiterorističku operaciju, nakon što su, kako naglašavaju” radikalni demonstrant”i došli u posed 1.500 komada oružja. U saopćenju se navodi da su "radikali došli i u posćed 100.000 komada metaka u prethodnih 24 sata". "U Ukrajini...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.