Amerikanci su u Ukrajini; U Pentagonu ljuti: Nemamo komunikaciju, tačka

Izvor: B92, 05.Jul.2022, 19:22

"Amerikanci su u Ukrajini"; U Pentagonu ljuti: "Nemamo komunikaciju, tačka"

Izvestan broj američkih veterana navodno obučava ukrajinske vojnike u blizini fronta rusko-ukrajinskog sukoba.

I to se dešava uprkos tome što ih Pentagon poziva da to ne čine, piše Njujork tajms u članku u nedelju.

"Amerikanci su u Ukrajini", navodi se u saopštenju, uz napomenu da se ne zna tačan broj američkih državljana koji se bore na prvim linijama sukoba.

List dodaje da se neki od ovih Amerikanaca takođe dobrovoljno javljaju za timove za evakuaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtava i da budu specijalisti za uklanjanje bombi, stručnjaci za logistiku i instruktori.

Njujorktajms takođe tvrdi da trenutno postoje mali timovi bivših pripadnika specijalnih operacija koji pružaju obuku ukrajinskim vojnicima i, u nekim slučajevima, pomažu kijevskim snagama da planiraju borbene misije.

Dok su SAD obećale skoro 7 milijardi dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, do sada su se uzdržavale od direktnog uključivanja u sukob.

Vašington je zvanično povukao svojih 150 vojnih instruktora iz Ukrajine neposredno pre početka sukoba krajem februara, a predsednik Džo Bajden je izjavio da "nećemo voditi treći svetski rat u Ukrajini".

Pentagon je negirao bilo kakvu povezanost sa bilo kojim američkim dobrovoljačkim grupama i više puta je upozoravao američke građane da ne putuju u Ukrajinu kako bi učestvovali u sukobu.

Peri Blekburn mlađi, potpukovnik specijalnih snaga u penziji, koji je jedan od dobrovoljaca koji trenutno obučavaju vojnike u Ukrajini, potvrdio je za NYT da njegova jedinica ne prima nikakvu komunikaciju od američke vojske i da je malo verovatno da će Vašington prihvatiti svaku odgovornost za postupke jedinice.

"Nemamo komunikaciju sa američkom vojskom, tačka", rekao je on agenciji.

"To je linija koju ne žele da pređu. Oni neće preuzeti nikakvu odgovornost za naše dobro ili naše postupke. U stvari, verovatno bi uradili upravo suprotno."

Ipak, neki od veterana vide svoju misiju u Ukrajini kao način da unaprede američke interese, istovremeno izolujući Vašington od direktnog učešća.

"Mi sprovodimo spoljnu politiku SAD na način na koji vojska ne može", rekao je Endrju Milburn, penzionisani pukovnik specijalnih operacija marinaca koji predvodi drugu grupu veterana dobrovoljaca koji pružaju obuku i savete.

"Ja sam verodostojan da poričem", rekao je za NYT. "Mi možemo da uradimo posao, a SAD mogu da kažu da nemaju nikakve veze sa nama, i to je apsolutno tačno. Milburn je napomenuo da ne dobija nikakav odgovor kad god pokuša da kontaktira američke vojne zvaničnike u zapadnoj Evropi.

"Svaki put kada se obratimo, odbiju nas", rekao je on. "Toliko se plaše da će se nešto loše desiti i da će izgledati kao da je to u nadležnosti vlade. Mi smo persona non grata".

U međuvremenu, NYT navodi da neki stručnjaci upozoravaju da bi prisustvo američkih dobrovoljaca moglo da izazove "tragičnu nezgodu koja će uplesti Sjedinjene Države u eskalaciju u stilu Vijetnama".

"Baš kao u Vijetnamu, rizik je da nas nehotice uvuku sve dublje i dublje, korak po korak", rekao je Džordž Bibi, bivši šef CIA za NYT.

"Razlika je u tome što su ulozi veći u Ukrajini. Sjedinjenim Državama i Rusiji bi bilo mnogo lakše da uđu u direktan sukob koji bi brzo mogao da postane veoma ozbiljan".

Najmanje 21 Amerikanac je ranjen u borbi od početka sukoba, navodi NIT, pozivajući se na podatke neprofitne organizacije koja ih evakuiše.

Takođe, dvojica američkih državljana su ubijena, navodi Stejt department, dok su dvojica zarobljena, a jedan se navodno vodi kao nestao u akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.