Amerikanci su procenili: Slom kontraofanzive

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 11:19

Amerikanci su procenili: Slom kontraofanzive

Prema proceni američkih obaveštajnih službi, ukrajinske snage neće uspeti da se probiju do Melitopolja, značajnog ruskog tranzitnog čvorišta na jugoistoku.

Američka obaveštajna zajednica ocenjuje da ukrajinska kontraofanziva neće uspeti da stigne do ključnog grada Melitopolja, saopštili su neimenovani zvaničnici, upoznati sa poverljivim izveštajem, što znači da Kijev neće ispuniti svoj glavni cilj – presecanje ruskog kopnenog most ka Krimu, piše Vašington post.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sumorna procena, izveštava "Vašington post", zasnovana je na proceni vojnih sposobnosti Rusije. Ovo će verovatno podstaći međusobno optuživanje Kijeva i zapadnih prestonica, jer je u ukrajinsku kontraofanzivu uloženo na desetine milijardi dolara zapadnog oružja i vojne opreme.

Zapadne procene su predviđale uspeh Kijeva

Američki i zapadni zvaničnici pristali su da daju izjave pod uslovom da ostanu anonimni.

Ukrajinske snage pokušavaju da prodru prema Melitopolju iz grada Robotina. Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbila je da ovo komentariše.

Melitopolj je ključan za kontraofanzivu Ukrajine, jer se smatra kapijom za Krim. Grad se nalazi na raskrsnici dva važna auto-puta i železničke pruge, koji Rusiji omogućavaju da prebacuje vojsku i opremu sa poluostrva na druge teritorije.

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu početkom juna, u nadi da će ponoviti uspeh iz prošle jeseni u napadu na oblast Harkova.

Već u prvoj nedelji borbi, Ukrajina je pretrpela velike gubitke protiv dobro pripremljene ruske odbrane, uprkos tome što su ukrajinske snage bile dobro opskrbljene zapadnom vojnom opremom i naoružanjem, uključujući borbena vozila "bredli" i tenkove "leopard".

Zapadne vojne procene su predviđale da će Kijevu poći za rukom da probije ruske linije odbrane.

Međusobno optuživanje na Kapitol hilu

Put do Melitopolja je izuzetno težak, pa će čak i zauzimanje gradova kao što je Tokmak biti teško, izjavio je Rob Li, vojni analitičar iz Instituta za spoljnu politiku.

"Rusija ima tri glavne odbrambene linije, a iza toga su utvrđeni gradovi", rekao je Li. "Nije pitanje da li Ukrajina može da probije jednu ili dve linije, već da li može da probije sve tri, i da još ima dovoljno snage da postigne nešto ozbiljnije, kao što je zauzimanje Tokmaka."

Sumorni izgledi ukrajinskih snaga već su doveli do međusobnih optuživanja na Kapitol hilu.

Neki republikanci se sada protive zahtevu predsednika Bajdena za još 20,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini, s obzirom na skromne rezultate ofanzive. Drugi republikanci i, u manjoj meri, demokrate, okrivili su administraciju zato što nije ranije poslala oružje Ukrajini.

Američki zvaničnici odbacuju kritike da bi borbeni avioni F-16 ili raketni sistemi većeg dometa rezultirali drugačijim ishodom. "Problem je proboj kroz odbrambene linije Rusije i niko ne može da dokaže da bi ovi sistemi bili čudotvorni lek", saopštio je visoki zvaničnik administracije.

Rusi mogu da se bore i zimi

U intervjuu ove nedelje, general Mark Mili, komandant Zajedničkog načelnika štabova, rekao je da su Sjedinjene Države bile jasne i da će ovaj zadatak za Ukrajinu biti izuzetno težak.

"Pre nekoliko meseci sam rekao da će ova ofanziva biti duga, da će biti prokleta i spora", dodao je Mili.

Američki zvaničnici saopštili su da je Pentagon preporučio Kijevu da se koncentriše na jednu tačku, ali da se Ukrajina odlučila za drugačiji pristup.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je u četvrtak priznao "spor tempo" ukrajinske kontraofanzive, ali je rekao da će Kijev nastaviti da se bori. "Nije nas briga koliko će to trajati", rekao je Kuleba.

Analitičari kažu da su izazovi sa kojima se Ukrajina suočavala višestruki, ali se skoro svi slažu da je Rusija nadmašila očekivanja kada je reč o vojnoj veštini.

"Najvažniji faktor u toku ofanzive je kvalitet ruske odbrane", rekao je Li, posebno naglašavajući rusko korišćenje rovova, mina i avijacije. "Imali su dovoljno vremena i dobro su se pripremili, otežavajući Ukrajini da napreduje."

Osim toga, Ukrajinci su mesecima prebacivali ogromne resurse u Artjomovsk (Bahmut), uključujući vojnike, municiju i vreme, ali su konačno izgubili kontrolu nad ovim gradom. Neki u Bajdenovoj administraciji su zabrinuti da je prekomerno angažovanje na istoku narušilo moć kontraofanzive na jugu.

Obaveštajna procena je identifikovala Melitopolj ili Marijupolj kao ciljeve "da se Rusiji uskrati kopneni pristup Krimu".

Američki zvaničnici rekli su da je Vašington i dalje naklonjen Kijevu, uprkos stavu skeptika. Jedan zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da je moguće da Kijev nastavi kontraofanzivu u toku zime, kada sve postaje mnogo teže.

Rusi su, međutim, mnogo bolji u toku zimskih vojnih operacija. "Poznato je da su Rusi sposobni da se bore i po hladnom vremenu", rekao je neimenovani zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.