Amerikanci razvijali biološko oružje u Ukrajini?

Izvor: B92, 26.Maj.2023, 19:15

Amerikanci razvijali biološko oružje u Ukrajini?

Rusko Ministarstvo odbrane došlo je do podataka koji još jednom potvrđuju da su SAD na teritoriji Ukrajine razvijale biološko oružje.

Ovo je rekao načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

On je ukazao na činjenice o prikupljanju sojeva virusa ptičjeg gripa koji mogu da savladaju međuvrsne barijere.

Radi se o dokumentima koje je vojska pronašla u laboratoriji biosfernog rezervata u mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Askanija-Nova u Hersonskoj oblasti. Kako se navodi, ti materijali potvrđuju umešanost Harkovskog instituta veterine u američke projekte „Ju-Pi-8“, „Pi-444“, „Flaj-Flaj-Vej“ čiji je cilj, prema rečima Kirilova, procena uslova u kojima prenos patogena u ekonomskom smislu značajnih infekcija mogu biti van kontrole, između ostalog stvaranje rizika po prehrambenu bezbednost.

"Američko Ministarstvo odbrane aktivno izučava ekonomski značajne infekcije van granica svoje teritorije u biolaboratorijama duž granica geopolitičkih protivnika. To još jednom potvrđuje da SAD mimo domaće jurisdikcije, na teritoriji Ukrajine, razvijaju komponente biološkog oružja", istakao je Kirilov.

Kako je naveo, operativna grupa Ministarstva odbrane je zajedno sa FSB i „Roseljhoznadzorom“ potvrdila činjenice o prikupljanju i sertifikaciji sojeva virusa ptičjeg gripa koji imaju visoki epidemiološki potencijal i koji mogu da prevaziđu međuvrsne barijere, konkretno se radi o soju H5N8 čija je smrtnost u slučaju prenosa na čoveka skoro 40 odsto.

Zaposleni u hersonskom rezervatu su pokušali da unište prikupljeni biomaterijal, međutim, pripadnici Ministarstva odbrane Rusije su uspeli da otkriju tragove genetskog materijala visoko patogenog gripa, virusa Njukasl bolesti i drugo.

Kirilov je podsetio na dokumentima potvrđenu činjenicu o masovnom pomoru ptica na teritoriji Askanija-Nova 2021. godine zbog zaraze, a u tom kontekstu posebnu zabrinutost izaziva rast obolevanja ptica od gripa na teritoriji Rusije i u Evropi, gde se ta pojava registruje na godišnjem nivo u a troškovi su od 2021. premašili tri milijarde evra.

U Rusiji je od početka ove godine registrovano da je do pojave ptičjeg gripa došlo 32 puta i to u svim federalnim okruzima. U Americi, pak, od 2003. godine bilo je obolevanja ptica i samo jedan prenos na čoveka, a epidemija bolesti koje su glavna pretnja po prehrambenu bezbednost, kao što je afrička kuga, nije uopšte registrovana.

Takođe, Kirilov je naveo da je oktobra prošle godine u SAD objavljena Nacionalna strategija za borbu protiv bioloških pretnji koja je doktrinalnog karaktera i prema kojoj je upravljanje biološkim rizicima ključni prioritet za SAD. Kirilov je dodao da Amerika kao jedan od dugoročnih ciljeva postavlja vojnu primenu biotehnologija, kako bi prestigli strateške suparnike.

To je utvrđeno strategijom u oblasti bioproizvodnje od 23. marta ove godine koju je razradio Pentagon i kojom je predviđeno da se u narednih pet godina za finansiranje izdvoji 90 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.