Amerika i Kanada uvele nove sankcije Bjelorusiji

Izvor: VOA, 09.Avg.2023, 17:49

Amerika i Kanada uvele nove sankcije Bjelorusiji

Sjedinjene Države i Kanadu srijedu su uvele nove sankcije Bjelorusiji. Iz američkog Sekretarijata za finansije saopšteno je da je sankcionisano osam pojedinaca i pet entiteta zbog navodnog finansiranja bjeloruske vlade. "Ovaj potez usmjeren je protiv nekoliko entiteta umiješanih u dalju represiju civilnog drušva za koju je odgovoran bjeloruski režim, njegovo saučesništvo u neopravdanom ratu Ruske Federacije u Ukrajini i obogaćivanje represivnog lidera režima Aleksandra Lukašenka", navodi se u saopštenju sekretarijata. Kanada je uvela sankcije protiv devet pojedinaca i sedam entiteta, a na spisku su vladini zvaničnici, sudije, direktor državne televizije, ministarstvo odbrane, vojne i tehnološke firme, saopšteno je u srijedu iz kanadske vlade. Lukašenko je više puta optužio zapadne zemlje da pokušavaju da ga svrgnu s vlasti poslije masovnih protesta protiv njegovog režima 2020. godine, koji su izbili nakon predsjedničkih izbora na kojima je - prema navodima opozicije - bjeloruski lider pobijedio zahvaljujući prevari. Lukašenko je odbacio te optužbe i istovremeno se oštro obračunao sa svojim protivnicima. Zapadne sankcije uvedene su tokom prethodnih godina Bjelorusiji zbog navodnog obračuna sa demonstrantima i izborne krađe. Minsk je takođe dozvolio Moskvi da koristi bjelorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu 24. februara prošle godine. Među pojedincima i entitetima, kojima su uvedene nove američke kaznene mjere, su tri državna preduzeća i direktor i ogranak jedne od tih firmi, saopštio je Sekretarijat za finansije. Sankcionisano je i četvoro službenika jedne bjeloruske vladine službe, tri pojedinca koja su omogućavala izbjegavanje sankcija u znak podrške Lukašenkovoj vladi, a uvedena je i zabrana za jednu letjelicu koja je identifikovana kao blokirana imovina. Sankcije su između ostalog uvedene državnoj bjeloruskoj avio-kompaniji Belavia i bjeloruskoj željezari koja je takođe sankcionisana u Evropskoj uniji. Kažnjena je i firma povezana sa željezarom, sa sjedištem na Floridi, pod nazivom "BEL-KAP-STEEL LLC". Bjelorusija, na čijem čelu je od 1994. godine Lukašenko, najveći je saveznik Rusije od ostalih bivših sovjetskih republika. Rusija je u maju rasporedila taktičko nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD uvele sankcije Belorusiji na godišnjicu predsedničkih izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da su SAD uvele sankcije protiv Belorusije, koje se odnose na pojedince i entitete koji, kako se navodi, omogućavaju represiju predsednika Aleksandra Lukašenka i ruski rat protiv Ukrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.