Amerika shvatila: Indija se okrenula Rusiji?

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 15:26

Amerika shvatila: Indija se okrenula Rusiji?

SAD su shvatile da Indija ima strateške imperative kada je reč o odnosima s Rusijom, rekla je za Sputnjik bivša ambasadorka Indije u SAD Mira Šankar.

"Obe strane moraju da prevladaju svoje razlilite tačke gledišta na Ukrajinu i SAD su, iako nevoljno, shvatile da postoje strateški imperativi koje Indija ima u vezi s Rusijom", rekla je bivša ambadorka uoči posete indijskog premijera Narednre Modija Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njenim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kongresu SAD se govorilo o tome da je neophodno učiniti više kada je reč o pristupu tehnologijama i oružju, kako bi se umanjila zavisnost Indije od Rusije u oblasti odbrambene opreme.

"Indija je, međutim, jasno izrazila svoj stav kako u vezi sa svojim vezama s Rusijom, tako i u vezi s rusko-ukrajinskim sukobom. Za Indiju to nije glavni cilj, glavni cilj je modernizacija naših kapaciteta", istakla je ambasadorka.

Ministarstvo inostranih poslova Indije je ranije saopštilo da će Modi, na poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegove supruge, doputovati u zvanični posetu SAD. Poseta će početi u Njujorku, gde će indijski premijer 21. juna predvoditi obeležavanje međunarodnog dana joge u sedištu Ujedinjenih nacija.

Posle toga Modi će otputovati u Vašington, gde će se 22. juna sastati s Bajdenom. Istog dana indijski premijer će nastupiti na zajedničkoj sednici Kongresa SAD, a 23. juna pozvan je na ručak s potpredsednicom SAD Kamalom Haris i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. Planirani su i susreti s "rukovodiocima vodećih kompanija, biznismenima i drugim zhainteresovanim stranama". Ruski eksperti smatraju da će tokom posete američka administracija s Modijem razgovarati o rusko-ukrajinskom sukobu i da će pokušati da navede Indiju da svede kontakte s Rusijom na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.