Amerika procenila: Rusija pod pritiskom

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 09:55

Amerika procenila: Rusija pod pritiskom

Ruska ekonomija je pod velikim pritiskom zbog rata u Ukrajini, navodi se u novom izveštaju Fajnenšel tajmsa.

Na osnovu nacrta teksta koji je sastavilo Ministarstvo finansija SAD (Trezor), u izveštaju se pominje da bi ruska ekonomija porasla za 5 odsto da nije započela sukob sa svojim susedom.

Pored toga, rat sa Ukrajinom izazvao je povećanje domaćih potrošačkih cena, a jedna trećina nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžeta je opredeljena za odbranu.

Prema Rejčel Lingas, glavnoj ekonomistkinji za sankcije američkog Ministarstva finansija, kombinacija rata, sankcija američkih saveznika i političkih odgovora Moskve predstavljaju značajan ekonomski pritisak na zemlju.

Konflikt je doveo do veće potrošnje, depresacije rublje, rastuće inflacije i zategnutog tržišta rada zbog emigracije radnika, što je značajno uticalo na ekonomski učinak Rusije u poređenju sa drugim zemljama izvoznicama energenata, prenosi Teletrejder.

Podsetimo, nedavno je predsednik Rusije Vladimir Putin govorio o ekonomskom uspehu svoje zemlje.

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije trebalo bi da dostigne rast od najmanje 3,5% do kraja ove godine, a po tempu rasta ekonomije Rusija prestiže sve države EU, izjavio je tada Putin.

"Za 10 meseci ove godine BDP Rusije porastao je za 3,2 odsto. Danas je veći nego što je bio pre sankcionog napada Zapada. Očekuje se da će do kraja ove godine BDP porasti najmanje 3,5 odsto. Ruska ekonomija je trenutno najveća ekonomija u Evropi i po tempu rasta prestiže sve vodeće zemlje Evropske unije", rekao je ruski lider na investicionom forumu VTB banke "Rusija zove!".

Pročitajte još:

Putin potpisao: Trampa – vratite ruske pare i dobićete nazad svoje

Porasla stopa inflacije u Rusiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.