Amerika preti Severnoj Koreji zbog Rusije

Izvor: B92, 06.Sep.2023, 12:47

Amerika preti Severnoj Koreji zbog Rusije

Amerika je spremna da uvede nove sankcije severnokorejskim vlastima zbog navodnih isporuka naoružanja Rusiji tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Savetnik šefa Bele kuće Džejk Salivan je prethodno optužio Pjongjang da isporučuje oružje Moskvi "za gađanje skladišta žita i grejne infrastrukture u velikim gradovima".

On je zapretio Pjongjangu sankcijama, rekavši: "To neće biti dobro za Severnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koreju i platiće za to u okviru međunarodne zajednice."

Takođe je i dodao je da SAD "nisu primetile da (Severna Koreja) isporučuje značajne isporuke municije niti drugu vojnu tehniku Rusiji za rat u Ukrajini".

Salivan je ponovio izjave Džona Kirbija, koordinatora za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, krajem avgusta.

"Prema našoj trenutnoj analizi, pregovori između Severne Koreje i Rusije u vezi sa vojnom podrškom Severne Koreje Rusiji u njenom ratu u Ukrajini napreduju prilično dobro. Mi ćemo nastaviti da tražimo mogućnosti da ubedimo Severnokorejce da ne preduzimaju korake u ovom pravcu", istakao je on.

Vašington je više puta govorio da postoji mogućnost da Rusija sarađuje sa Iranom i Severnom Korejom po pitanju snabdevanja oružjem koje se navodno koristi u zoni borbenih dejstava u Ukrajini. Moskva, pak, demantuje ove izjave.

Pomoćnik šefa vašingtonske administracije je ponovio da će Sjedinjene Države "nastaviti sa pozivima Severnoj Koreji da ispuni svoje obaveze i da ne isporučuje oružje Rusiji" za njenu upotrebu u specijalnoj vojnoj operaciji.

Ranije je američki list Njujork tajms pisao, pozivajući se na neimenovane zvaničnike iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja, da Kim Džong Un planira da poseti Rusiju u septembru kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Prema pisanju lista, poseta je navodno planirana radi razgovora o vojnoj saradnji.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nije potvrdio informaciju o navodno skorom susretu Putina i severnokorejskog lidera u okviru Istočnog ekonomskog foruma, preneo je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.