Amerika pokušala da podvali Brazilu i Kini

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 21:29

Amerika pokušala da "podvali" Brazilu i Kini

Brazil je odbio da potpiše izjavu kojom osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.

Ovaj potez je usledio tokom Samita za demokratiju, virtuelnog događaja čiji je domaćin Amerika kako bi se "obnovila demokratija kod kuće i suprotstavila autokratijama u inostranstvu“.

Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji nije lično učestvovao na događaju, rekao je da njegova zemlja ne podržava korišćenje samita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u takve svrhe.

Lula je rekao: "Prolazimo kroz trenutak pretnje novog hladnog rata i neizbežnosti oružanog sukoba".

"Svi znaju koliko je prvi (hladni rat) koštao u potrošnji oružja na štetu socijalnih investicija. Razlog odbrane demokratije se ne može koristiti za podizanje zidova ili sejanje podela", rekao je Lula i dodao:

"Odbraniti demokratiju znači boriti se za mir. Politički dijalog je najbolji put za izgradnju konsenzusa.”

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning osudila je akcije SAD na samitu.

Ona je optužila Vašington da nastoji da "povuče granice između zemalja u svetu prema američkim kriterijumima i da se meša u njihove poslove na osnovu američkih interesa".

"Samit je osmišljen da kritikuje male grupacije u ime demokratije, da reklamira lažni narativ ’demokratija protiv autokratije‘, da nametne hijerarhiju međunarodnoj zajednici i stvori podelu u svetu.

"Samit odražava koliko su SAD oduvek bile arogantne, netolerantne, sebične i dominantne i kako koriste demokratiju kao deo zajedničkih vrednosti čovečanstva", rekla je Ning.

Samit je usledio nakon što su se Brazil i Kina prošle nedelje složili da napuste američki dolar u trgovinskim transakcijama u korist korišćenja sopstvenih valuta.

Sporazum omogućava dvema zemljama da trguju i obavljaju finansijske transakcije u kineskom juanu ili brazilskom realu umesto da konvertuju novac u američke dolare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.