Amerika ima konačnu reč

Izvor: B92, 02.Avg.2022, 09:37

"Amerika ima konačnu reč"

Vadim Skibicki je govoreći o primeni višecevnih raketnih sistema "himars", odbio da direktno odgovori čije satelitske snimke koriste za takve napade.

Predstavnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki je u intervjuu izdanju "Telegraf", istakao da Amerika ima konačnu reč u odabiru mete napada.

Prema njegovim rečima, prilikom upotrebe "himarsa", ukrajinske snage se rukovode "informacijom koja je dobijena u režimu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << realnog vremena. On je izjavio da američki zvaničnici ne pružaju direktne informacije za navođenje, ali, prema pisanju lista, "naveo je da se saradnici obaveštajne službe obe zemlje konsultuju pre lansiranja raketa. To, kako se navodi, omogućava Vašingtonu da zaustavi potencijalne napade, ako su Amerikanci nezadovoljni odabranim ciljem".

Skibicki nije mogao da odgovori da li ukrajinska vojska koristi britanske i američke satelite pri napadima, ali je naglasio da imaju "veoma dobre snimke".

"Imamo dobru saradnju u toj oblasti sa našim partnerima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dobro sarađujemo sa svim srodnim obaveštajnim agencijama", ocenio je Skibicki.

On je istakao da Kijev sprovodi "zajedničke operacije" zajedno sa Varšavom, ali nije precizirao o kakvim je operacijama reč.

"Saradnja sa Poljskom je na veoma visokom nivou, praktično 90 odsto vojne pomoći dolazi odatle. Reč je o veoma tesnoj saradnji i zajedničkim operacijama sa našim partnerima", naglasio je on.

Skibicki je takođe naveo da u oblasti obaveštajne službe, "praktično sve od informacija do opreme" dobijaju od SAD i Velike Britanije. Nije ulazio u pojedinosti saradnje sa Londonom, ali je istakao da se pomoć ogleda u "neprekidnom dobijanju informacija svih vrsta u realnom vremenu".

Ranije je saopšteno da je Evropska unija postupno usaglasila finansiranje isporuke vojne pomoći Ukrajini iz zemalja Evropske unije u vrednosti od dve milijarde evra

Komandant američkih Združenih snaga, general Mark Mili, rekao je ranije da su se Vašington i njegovi saveznici obavezali da Kijevu dostave više od 20 raketnih bacača "Himars". Do sada su im predali 12 sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijev: Sprovodimo zajedničke operacije zajedno sa Varšavom

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2022

Kijev sprovodi zajedničke operacije zajedno sa Varšavom, rekao je u intervjuu za "Telegraf" portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki. "Saradnja sa Poljskom je na veoma visokom nivou, skoro 90 odsto vojne pomoći dolazi odatle. Govorimo o veoma bliskoj saradnji i zajedničkim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.