Američko njet Ukrajini

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 12:15

Američko "njet" Ukrajini

Uprkos želji nekoliko evropskih zemalja da Ukrajina dobije F-16, situacija se ne odvija u korist Kijeva.

U poslednjih 48 sati postalo je jasno da će Velika Britanija i Holandija pokušati da ubede SAD da dozvole dostavu aviona F-16 u Ukrajini.

Međutim, situacija nije baš "tako pozitivna i dobra" za Ukrajinu kako je neki izvori opisuju. Trenutno postoji jaz u odnosima između SAD i njihovih partnera, piše Njujork tajms.

Visoki ukrajinski zvaničnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je želeo da ostane anoniman, rekao je novinarima američkog lista da ukrajinski piloti trenutno nemaju pravo niti dozvolu Vašingtona da se "ukrcaju" na lovce F-16 iz inventara evropskih operatera. tj. Vašington ne dozvoljava obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16.

Vašington i dalje veruje da Ukrajini nisu potrebni lovci F-16. Ovo mišljenje je objavljeno prošle godine i Bela kuća nastavlja da sledi ovu politiku.

Njujork tajms piše da je "tako dubok skepticizam Vašingtona da kijevskim pilotima trenutno nije dozvoljeno čak ni da treniraju na F-16".

SAD imaju pravo da određuju šta će se desiti sa američkim lovcima F-16. Do sada je svaka izjava bilo koje evropske zemlje samo želja da se nešto desi. Ali obuka F-16 ili ponovni izvoz ne može da se desi bez dozvole Vašingtona, piše bulgarianmilitary.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.