Američki izviđački avion ARTEMIS u letu blizu granice Srbije

Izvor: TangoSix.rs, 18.Jan.2024, 14:05

Američki izviđački avion ARTEMIS u letu blizu granice Srbije

Jedna od interesantnijih letelica čiji se let trenutno može pratiti na Flajtradaru (FR), jeste let aviona Bombardier Challenger 650 koji već duže vreme leti u vazdušnom prostoru Rumunije. Let ne bi bio toliko čudan da se ne radi o vazduhoplovu ARTEMIS (Aerial Reconnaissance and Targeting Exploitation Multi-Mission Intelligence System) koji služi za prikupljanje obaveštajnih podataka, a koristi ga američka Armija (U.S. Army).
Na Flajtradaru se može videti da je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avion poleteo iz vazduhoplovne baze Mihail Kogalničanu na kome je stacioniran još i pre početka rata u Ukrajini, a odakle poleće na izviđanje zapadnog dela Crnog mora, kao i južne Ukrajine.
CL60 trenutno u letu iznad Rumunije / Grafika: Flightradar24 Dva aviona koje koristi američka armija (ARTEMIS I i ARTEMIS II), su vlasništvo kompanije Leidos iz američke države Virdžinija, koja je i izvršila opremanje letelica specijalnom opremom. Prema dostupnim informacijama letelica poseduje sisteme za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT – Ellectronic Intelligence), kao i radar za bočno osmatranje kojim može pratiti i pokretne ciljeve na kopnu i moru.
Prva verzija aviona ARTEMIS I prikazana je oktobra 2020. godine, prethodno je sredinom iste godine ovaj avion ispitivan na terenu iznad SAD, Evrope iznad Tihog okeana, a u Evropu je poslat novembra 2021. Početkom decembra 2022. godine prikazan je prvi put i ARTEMIS II.
Predstavljanje aviona ARTEMIS II decembra 2022. godine / Foto: Leidos Očigledno da je američkoj armiji i NATO-u u poslednje vreme zanimljiva i Srbija. ARTEMIS (poznat i kao Leidos Special Mission Aircraft (LSMA)) je već primećen blizu granice Rumunije i Srbije oktobra prošle godine.
Moguće je da je Srbija u ovom momentu interesantna zbog najnovijih isporuka vojne opreme iz Kine i Rusije. Tango Six je već preneo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su isporučeni sistemi za protivelektronska dejstva, kao i raketni sistemi PVO. Isporuke i dalje traju. Juče se takođe na Flajt radaru mogao pratiti let aviona An-124 koji je sleteo na batajnički vojni aerodrom.
Da je dubina teritorije Srbije interesantna i sa juga uverili smo se i pre nekoliko meseci. Početkom oktobra prošle godine Tango Six je preneo izjavu načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića da KFOR, usled složene bezbednosne situacije iznad Kosova i Metohije za izviđanje koristi besposadne letelice MQ-9.
The post Američki izviđački avion ARTEMIS u letu blizu granice Srbije appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.