Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka rezolucija protiv ruske "invazije"

Predstavnički dom američkog Kongresa, velikom većinom, usvojio je rezoluciju protiv Rusije osuđujući je za "političku, ekonomsku i vojnu agresiju" protiv Ukrajine i drugih susednih zemalja. Na konferenciji za štampu, dopisnica Raša tudej imala je pitanja vezana za rezoluciju, ali službena predstavnica Stejt departmenta Mari Harf je priznala da taj dokument - nije ni pročitala (?!).

Rodno mesto rezolucije: Kongres u Vašingtonu

- Nisam pročitala rezoluciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali predsednik i državni sekretar SAD su u više navrata govorili o ovoj temi, ističući da mi ne želimo ovakav razvoj događaja u našim odnosima s Rusijom - rekla je Harfova.

Ipak, ona je požurila da optuži Moskvu sa zaoštravanje odnosa sa SAD. Trenutno stanje odnosa između dve zemlje je direktna posledica delovanja Rusije, njene invazije na istok Ukrajine, uključujući prelazak granice tenkovima, naoružanjem i ljudstvom. Sledeći uobičajenu praksu zapadnih zvaničnika, ni ona nije iznela nikakve dokaze o navodnoj ruskoj "invaziji".

Rezolucija 758 obuhvata više od 10 tačaka, uključujući i podršku ukrajinskim vlastima u odbrambenoj i obaveštajnoj sferi, prekid saradnje s Rusijom od strane NATO i njenih saveznika, a takođe i jačanje pritisaka na razne države s ciljem prisajedinjenja "antiruskoj sankcionoj koaliciji".

Taj dokument već nazivaju objavom novog hladnog rata Rusiji. Kongres je pozvao predsednika SAD da pruži ukrajinskoj vladi sredstva zaštite, usluge i obuku, neophodnu zemlji da zaštiti svoju teritoriju.

Na konferenciji za štampu pominjan je i deo rezolucije u kome se poziva na širenje američkih državnih TV i radio stanica na ruskom i ukrajinskom jeziku kako bi se, navodno, suprotstavili "ruskoj propagandi".

- To nije borba za uticaj, to je borba kad narod Ukrajine i drugih zemalja regiona dobije istinitu informaciju(?!) o tome šta se tamo događa - rekla je predstavnica Stejt departmenta.

Zamenik državnog sekretara SAD Ričard Stengel bio je iznenađen zbog efikasnog rada ruskih TV kanala i štampe. "Ja sam mislio da smo u toj sferi mi van konkurencije, ali nije tako", priznao je on. Spoljnopolitički savetnik predsednika SAD Ben Rods nazvao je situaciju u Ukrajini "idealnom proverom" za propagandi aparat SAD i pohvalio Stejt department za "agresivnu upotrebu komunikacijskih instrumenata za izveštavanje u Ukrajini i celom regionu".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.