Alarm za Ruse; Ukrajinci imaju plan, slede velike promene

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 20:47

Alarm za Ruse; Ukrajinci imaju plan, slede velike promene

Ukrajinski general Viktor Muženko izneo je pet promena koje želi da primeni na bojnom polju kako bi povećao šanse Ukrajine da pobedi Rusiju.

Muženko, koji je ranije služio kao načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si objavljen u petak da veruje da je tekuća kontraofanziva Kijeva, koja je počela početkom juna, "razočarala mnoge", iako su neki rezultati postignuti, a ukrajinske jedinice su "učinile čudo".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Velika očekivanja od dugo očekivanog nastojanja Ukrajine da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela tokom rata bila su "formirana snažnom informacionom podrškom", ali "nažalost nisu postala stvarnost za Ukrajinu", rekao je Muženko.

Muženka je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko imenovao za načelnika Generalštaba, a penzionisan je iz aktivne vojne službe ukazom koji je izdao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u septembru 2019. godine.

Njegove izjave su slične izjavama Zelenskog, koji je u intervjuu za AP objavljenom u petak rekao da Ukrajina do sada nije postigla "željene rezultate" u ratu zbog nedostatka naoružanja i ljudstva, ali je "zadovoljan" napretkom Kijeva protiv "druge najbolje vojske na svetu".

Muženko je ponovio da želi da "preformatiše front" prelaskom na "strateški aktivnu odbranu" i izgradnjom moćne, dobro obučene, snažne i organizovane rezerve.

"Potrebno je da stvorimo moćnu rezervu, ne samo kvantitativnu, već i kvalitativnu. A kvalitetna rezerva je prisustvo vojnih organizacija: brigade, korpusa i tako dalje. Pripremljene, opremljene, koordinirane, sa visokim moralom i sposobnim rešavaju probleme“, rekao je bivši komandant.

Muženko je doveo u pitanje vojno rukovodstvo Ukrajine zbog nagoveštaja da bi kijevske snage mogle da stignu do anektiranog Krima u roku od četiri meseca od kontraofanzive. Zelenski je obećao da će povratiti Krim, koji je Putin anektirao 2014. godine, u potezu koji nije međunarodno priznat.

On je mislio na ukrajinskog glavnokomandujućeg, generala Valerija Zalužnog, koji je to rekao u intervjuu za The Economist u novembru.

"Ako pogledate udžbenike NATO-a i matematiku koju smo radili, četiri meseca je trebalo da bude dovoljno vremena da stignemo do Krima, da se borimo na Krimu, da se vratimo sa Krima i da se vratimo i vratimo ponovo," rekao je general Zalužni.

Muženko je upitao kako je ukrajinsko rukovodstvo moglo da "prihvati ove kalkulacije". "Gde je rukovodstvo ove strateške operacije, koje je trebalo kroz sebe da provuče ove kalkulacije, da shvati koliko su realne ili nerealne, uzimajući u obzir sve te uslove? Da li je ukrajinska strana zaista bila u stanju da adekvatno proceni neprijatelja i njegove mogućnosti?" pita se Muženko.

Muženko je takođe rekao da je Ukrajina mogla bolje da odmeri određene ofanzive, napominjući da iako veruje da je pokušaj Ukrajine da povrati svoju delimično okupiranu oblast Herson bio "uspešan", postavljaju se pitanja o "blagovremenosti ove operacije i njenim izgledima".

Nijedno oružja sa Zapada "neće rešiti problem," rekao je Muženko.

Zvaničnici ukrajinske vlade pozvali su na naprednije oružje za borbu protiv Rusije. SAD su najveći davaoci oružja Ukrajini, a Zapad je do sada isporučio ratom razorenoj zemlji mnoštvo naoružanja, uključujući tenkove Abrams, Čelendžer 2 i Leopard 2; oklopna vozila Strajker; Bredli borbena vozila; raketni sistem Patriot; raketni sistem visoke pokretljivosti M142 (HIMARS); i haubice M777.

Muženko je sugerisao da je galama oko određenog oružja kratko trajala. Na primer, bilo je uzbuđenja oko tenkova Leopard, ali Ukrajina nije bila u stanju da ih u potpunosti iskoristi, rekao je on.

"Imamo malo vere u neko čudesno oružje koje treba da reši sve probleme odjednom. To se neće desiti. Na početku rata ili pre velike agresije, svi smo se molili za Džaveline, rekao je on.

"Da, zaista, u prvom periodu rata oni su igrali značajnu ulogu u odbijanju ruskih trupa. Ali sada o njima ne čujemo mnogo.“

"Isto važi i za avione F-16. Oni će sigurno u određenim trenucima moći da poprave situaciju. I verovatno bi nam bili potrebni ne samo sada, već, kako kažu, juče. Ali koliko smo spremni? Koja količina?" " dodao je Muženko.

Ukrajina mora da pojača motivaciju svojih trupa, rekao je Muženko, sugerišući da regrutima treba dati određene garancije.

"Možda neke socijalne garancije, možda blagovremenost odgovarajućih isplata, koje su već predviđene zakonom. Uključujući i pogibiju vojnika. Koliko je sve to blagovremeno izvedeno?“ upitao je on.

Na pitanje da li Ukrajina ima "dovoljno ljudi da porazi Rusiju", Muženko je rekao da se Kijev mora fokusirati na izgradnju "duboko ešalonirane odbrane opremljene planom utvrđenja, relevantnim linijama, položajima i tako dalje“.

"Zašto nema dovoljno ljudi? Pitanje je kako ćemo sprovesti sve naše planove. Ako ponovo idemo u frontalne napade, onda mislim da će biti problema", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Broj žrtava u kontraofanzivi Kijeva premašio 125.000 – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2023, 00:00

Za šest meseci otkako je Kijev započeo napad na ruske odbrambene linije, izgubio je preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teškog naoružanja, ocenio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na ministarskom sastanku u petak.. Ukrajinska vlada i njeni zapadni pristalice imali su velika očekivanja...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.