Aktivisti precrtali latinična slova Z u centru Beogradu, tvrde da je to simbol okupacije Ukrajine

Izvor: Beta, 24.Maj.2022, 18:44

Aktivisti precrtali latinična slova Z u centru Beogradu, tvrde da je to simbol okupacije Ukrajine

 Aktivisti neformalne grupe gradjana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" precrtali su danas nekoliko latiničnih slova "Z", simbola ruske vojne operacije u Ukrajini, na stubovima u prolazu Bezistan u centru Beograda.Akcija su sproveli povodom isteka trećeg meseca od početka napada na Ukrajinu, uz poruku da "ne žele simbole agresivnog rata u javnom prostoru".Slova "Z" precrtana su plavim i žutim sprejem, u obliku zastave Ukrajine a u istom prolazu nalazi se i veliki broj grafita posvećenih bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji su svi već bili precrtani.Advokat Čedomir Stojković rekao je novinarima da je Srbija pod "medijskom okupacijom režima (ruskog predsednika) Vladimira Putina pod kojom se dogodila epidemija takvih grafita".Ocenio je da je slovo "Z", "simbol okupacije"."Prisustvo tog simbola okupacije pokazuje da Beograd okupirani grad. Vreme je da ovaj grad počne da se oslobadja", kazao je Stojković.Predstavnik neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" Petar Nikitin najavio je da će u subotu, 28. maja u 14 časova organizovati novi protest na beogradskom Trgu republike zbog napada na Ukrajinu.Najavio je da će na protestu prikupljati humanitarnu pomoć, odnosno stvari poput konzervirane i dugotrajne hrane, pelena i sterilne gaze, koje će biti poslate Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Aktivisti precrtali slova "Z" u centru Beograda, najavili novi protest za subotu

Izvor: Radio 021, 25.Maj.2022, 07:05

Aktivisti neformalne grupe građana "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" precrtali su juče nekoliko "Z" na stubovima u prolazu Bezistan u centru Beograda.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.