Ako im dopustimo da se napiju, to bi bio recept za katastrofu

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 15:21

"Ako im dopustimo da se napiju, to bi bio recept za katastrofu"

Ubrzo nakon početka invazije, Ukrajina je zabranila prodaju alkohola u svim gradovima koji se nalaze pod ruskim napadima.

U međuvremenu zabrana je ukinuta na većem delu ukrajinske teritorije, ali je u Doneckoj oblasti još na snazi. Razlog je jednostavan - kombinacija teško naoružanih vojnika i alkohola baš i nije najbolja opcija, prenosi Jutarnji list.

“Ako im dopustimo da se napiju, to bi bio recept za katastrofu”, rekao je guverner Donjecke oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pavlo Kirilenko.

U Donjeckoj oblasti zabranjena je prodaja alkohola, ali i drugih supstanci koje sadrže alkohol, izuzev sredstva za dezinfekciju i lekova koji su uvršteni u državni registar. U prodavnicama se više ne može naći ni Bojarjšnik, mirisni losion za kupanje koji je jeftiniji od votke i čest izbor alkoholičara jer sadrži metanol.

Međutim, alkohol se itekako krijumčari, ali i konfiskuje, piše Tajms, dodajući da su građani Donjecka poznati kao ljudi koji vole da “zavire u čašicu”, a od kada je zabrana uvedena, vode svakodnevnu bitku s vlastima.

Kirilenko otkriva da stanovnici na kreativne načine dolaze do alkohola. Nekima rođaci iz drugih regiona šalju alkohol u plastičnim bocama, a pojedine prodavnice prodaju alkohol ispod pulta.

“Ako znate gde da tražite, vrlo lako možete da pronađete alkohol”, kažu meštani.

Iako su oružje i alkohol loša kombinacija, ne slažu se svi ukrajinski vojnici sa zabranom. “Od koristi je samo onima koji su uključeni u protok ilegalnog alkohola. Još se prodaje. Samo je dvostruko skuplje”, rekao je jedan vojnik.

Neki regionalni čelnici smatraju da bi ukidanje zabrane pomoglo da se podrži lokalna ekonomija i stvore poreski prihode, tvrdeći da se alkohol i tokom zabrane prodaje ispod stola.

“Ne želim da šokiram obožavaoce zabrane, ali votka se svejedno prodaje”, rekao je Danilo Hetmantsev, šef poresnog i carinskog odbora ukrajinskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Voj­ni­ci u Do­njec­koj oblas­ti bez al­ko­ho­la

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2023

KI­JEV - Ukra­ji­na je na počet­ku sukoba za­bra­ni­la pro­da­ju al­ko­ho­la u svim gra­do­vi­ma pod rus­kim na­pa­di­ma. U među­vre­me­nu je za­bra­na uki­nu­ta u većini gradova, ali je u Do­njec­koj oblas­ti još na sna­zi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.