Ako Putin prestane da se bori, to je kraj

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 16:41

"Ako Putin prestane da se bori, to je kraj"

"Poziv mađarske vlade na prekid vatre u susednoj Ukrajini je ciničan s obzirom na to da su veliki delovi te zemlje okupirale ruske snage."

To je izjavio danas američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman

''Cinično je pozivati na prekid vatre kada nije vaša zemlja ta koja je skoro 20 odsto okupirana od invazione vojske'', rekao je on.

Američki izaslanik nije direktno imenovao mađarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Viktora Orbana, koji je, kako navodi Rojters, više puta pozivao na prekid vatre i mirovne pregovore, što je potez za koji su kritičari rekli da bi predstavljao predaju delova ukrajinske teritorije Rusiji.

''Kada čujemo da se političari zalažu za smirivanje koje se maskira u mir, budimo jasni: jedan čovek danas može da sklopi mir. Ako Putin prestane da se bori, to je onda kraj rata. Ako Ukrajina prestane da se bori, to je onda kraj Ukrajine'', rekao je Presman.

Agencija navodi da su Presmanove izjave razotkrile sve veći jaz između NATO saveznika. Orban, koji je ponovo izabran 2022. za četvrti uzastopni mandat, rekao je da je članstvo u NATO-u "od vitalnog značaja" za Mađarsku, ali i da njegova vlada neće slati oružje Ukrajini ili prekinuti ekonomske odnose sa Moskvom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.