A ovako marširaju pravi ukrajinski fašisti VIDEO

Izvor: Mondo, 14.Okt.2017, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A ovako marširaju pravi ukrajinski fašisti VIDEO

Više od 10.000 "borbenih ukrajinskih ekstremnih desničara", iliti fašista, proslavilo je maršom kroz u centar Kijeva 75. godišnjicu formiranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA).

Foto: Screenshot/Youtube

Učesnici su marširali i mahali crno-crvenim zastavama UPA i žuto-plavim zastavama Ukrajine.

Mogi su nosili portrete Stepana Bandere, lidera ukrajinskih nacionalista 1930-ih i 1940-ih, uzvikujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << "Bandera je naš junak!" i "Slava Ukrajini!". U sumraku, nekoliko je zapalilo baklje.



Izvor: Youtube

UPA je i danas predmet polemike. Ta više nego kontroverzna vojna organizacija borila 1se 940-ih i 1950-ih godina.

Ukrajinski desničari blokirali put ka Krimu

Njeni članovi su se suprotstavili Crvenoj armiji, i masakrirali desetine hiljada Poljaka i sarađivali s nacistima pre no što su pobeđeni.

Stepana Banderau je ubila strane KGB u Minhenu 1959. godine.

Mnogi u Ukrajini smatraju herojem i simbolom borbe za nezavisnost te bivše sovjetske republike, dok ga drugi, posebno na separatističkom istoku, osuđuju kao saradnika nacista.

"Danas, mi propovedamo borbu UPA kao primer", rekao je Oleg Tiagnjibok, lider desničarske partije Svoboda.

"Borili su se protiv osvajača iz Moskve, protiv Poljaka, Nemaca i mađarskih okupatora, a vidimo da je situacija u Ukrajini danas ista", dodao je on.

Ukrajina je živi u sukobu pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, sa više od 10.000 mrtvih od aprilu 2014. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike što ona negira.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ukrajinski nacionalisti marširali centrom Kijeva

Izvor: Blic, 14.Okt.2017

Hiljade krajnje desničarskih aktivista okupilo se danas u centru Kijeva povodom obeležavanja 75-godišnjice Ukrajinske ustaničke vojske (UPA), koju smatraju modelom nacionalizma i otpora...Ukrajinski mediji javljaju da se okupilo od 10 do 15 hiljada ljudi, dok AFP navodi da su aktivisti u predvečerje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.